Folclor autentic românesc la Galaţi

Arhiepiscopia Dunării de Jos, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Galaţi, Primăria Municipiului Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ şi Biblioteca „V.A. Urechia“, a organizat sâmbătă, 23 mai, în municipiul Galaţi, concertul de folclor românesc „Credinţă, cânt şi tradiţii strămoşeşti“, informează Ziarul Lumina. La evenimentul cultural-artistic invitat special a fost Grigore Leşe.

Concertul de folclor autentic românesc „Credinţă, cânt şi tradiţii strămoşeşti“ a făcut parte din seria de evenimente cultural-artistice de excepţie care s-au desfăşurat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos din municipiul Galaţi. În deschiderea spectacolului, după cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, pe scena amenajată în parcul muzeului au urcat formaţiile artistice ale Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, Formaţia de muzică veche „Kalofonis“ şi Grupul vocal de bătrâni „Ştefanienii“ din comuna Piscu. Artistul Grigore Leşe a încântat publicul gălăţean prin spectacolul său de vorbire şi horire, de poveşti cântate de neam şi de ţară, de dor şi dragoste, dar şi cântec românesc religios, interpretate la fluier şi la alte instrumente tradiţionale.

„La Galaţi – a mărturisit artistul Grigore Leşe -, am avut parte de un public extraordinar de receptiv la tot ceea ce am spus, la tot ceea ce am cântat… Am cântat cântece profunde despre dragoste, despre ţară, despre patriotism şi despre păstori. A fost un concert reuşit şi îmi doresc să revin la Galaţi cât de curând posibil!“

La eveniment au participat numeroşi preoţi din municipiu, dar şi din alte localităţi ale judeţului, profesori, artişti, oameni de cultură, elevi şi studenţi, precum şi credincioşi de toate vârstele. Prezent la eveniment, IPS Casian a precizat: „O întâlnire cu Grigore Leşe este o întâlnire cu profunzimile din credinţă. Este un filon de tradiţie sacră care cuprinde toate momentele importante din viaţa omului şi, în acelaşi timp, este un prag de speranţă peste care trece omul din lumea aceasta spre veşnicie! Această manifestare spiritual-culturală din parcul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost o minunată Vecernie şi o regăsire a cadrului spiritual lăuntric a întâlnirii cu Dumnezeu prin binefăcătorii şi părinţii noştri!“

Concertul Grigore Leşe – „Credinţă, cânt şi tradiţii strămoşeşti“ de la Galaţi, ca de altfel întregul său repertoriu, a fost constituit din melodii vechi ce provin din muzica tradiţională românească, care marchează cele mai importante evenimente din viaţa omului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…