Filantropie sub ocrotirea Sfântului Ioan Iacob

Parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Protopopiatul Sector 3 Capitală a organizat, în perioada februarie – martie, proiectul „Bunici, părinţi şi copii împreună cu Sfântul Ioan Iacob pentru o lume mai bună“, proiect cu care parohia participă la Concursul naţional de miniproiecte misionar-filantropice „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, iniţiat de Patriarhia Română.

În proiect s-au implicat preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Capitală: pr. paroh Filip Ilie şi pr. Emilian Băbăruşi; protosinghelul Athanasie Bădulescu, stareţul Mănăstirii Chiajna, prof. de religie Adelina Petrişor, de la Şcoala Gimnazială „Leonardo da Vinci“ din Bucureşti, precum şi elevi din parohie, însoţiţi de părinţi şi bunici. Invitaţia lansată de Parohia „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ a pornit de la întrebarea: „Ce pot face eu pentru o lume mai bună?“. Proiectul „Bunici, părinţi şi copii împreună cu Sfântul Ioan Iacob pentru o lume mai bună“ a avut trei mari părţi: partea de înţelegere a obiectivelor, precum şi a rolului fiecăruia dintre noi; partea practică, de confecţionare a obiectelor ce au fost expuse ulterior şi realizarea eseurilor cu tema „Ce pot face eu pentru o lume mai bună?“ şi ajutorul oferit mănăstirii, adică pasul spre o lume mai bună. Copiii participanţi au confecţionat semne de carte, ouă încondeiate în suport, cutiuţe, precum şi icoane. Obiectele au fost achiziţionate de enoriaşi în cadrul unor expoziţii organizate de 1 şi 8 martie. Donaţiile strânse astfel au fost oferite Mănăstirii Chiajna de către copiii implicaţi în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului, o parte din copii au vizionat filmul cu viaţa Sfântului Ioan Iacob, apoi au purtat discuţii cu părintele Emilian Băbăruşi despre lumea din jur, creaţie a lui Dumnezeu, despre rolul sfinţilor şi al mănăstirilor, precum şi despre rolul fiecărei persoane.

Proiectul şi-a propus următoarele obiective: determinarea copiilor să îşi pună întrebări despre lumea în care trăiesc; să se gândească la rolul copilului în lume şi în Biserică; să înţeleagă că sfinţii trebuie să fie modele; să cunoască viaţa Sfântului Ioan Iacob etc. „Împreună am mers pe 21 martie în pelerinaj la Mănăstirea Chiajna – Giuleşti, fiind primiţi de părintele stareţ Athanasie cu bucurie şi multă dragoste. Aici copiii au văzut o realitate de păstrat în inimile lor. O biserică monument istoric, ruină abandonată pe un câmp plin de gunoaie, care a început să prindă viaţă prin ridicarea alături a bisericii mănăstirii amintite. O comoară într-o pustietate o mai putem numi. Aşa am înţeles noi să ne implicăm şi mai ales să-i îndrumăm pe copii, să înţeleagă că dacă ne propunem să trăim într-o lume mai bună, trebuie să începem cu rugăciunea către Dumnezeu. Iar mănăstirea este locul de unde, aşa cum şi copiii au subliniat, se înalţă cele mai multe rugăciuni pentru pacea lumii, pentru rodul pământului, pentru sănătatea tuturor“, a spus pr. paroh Filip Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente