Ediţia a VII-a a Festivalului Românilor de Pretutindeni, la Covăsânţ – Arad

Peste 1.500 de spectatori au fost prezenţi duminică, 21 august 2016, la Festivalul Românilor de Pretutindeni organizat în satul Covăsânţ din judeţul Arad.

La acest eveniment au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, şi cu Preasfinţitul  Părinte Siluan, Episcopul Român Ortodox din Ungaria. Spectacolul s-a desfăşurat într-un spaţiu special amenajat de Parohia Covăsânţ intitulat Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti, notează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment au participat 100 de artişti, dansatori şi cântăreţi, de diferite vârste, care au reprezentat pe românii din jurul graniţelor, pe cei din localitate şi din judeţul Arad. Programul festivalului a cuprins dansuri şi cântece populare, oferite de formaţii artistice din Basarabia (Ansamblul de tineret „Hora Horiţa” din Chişinău), din Serbia (din Timocul de Răsărit de la Lubniţa, dar şi din Banatul Istoric, de la Voivodina), din Bulgaria (Ansamblul „Veselie” din Vidin), cele trei formaţii de dansatori din Covăsânţ (copii, tineri şi profesionişti), Fanfara Sunetul Aradului, Orchestra Rapsozii Zarandului şi renumitul taragotist Petrică Paşca, din Arad, având ca invitaţi de onoare şi pe soliştii Tudor Furdui Iancu şi Ovidiu Homorodean.

Ca de fiecare dată, artiştii români din jurul graniţelor au venit la Covăsânţ de vineri, 19 august 2016. Aceştia au participat la slujba duminicală în biserica satului. După slujbă au urcat în procesiune, îmbrăcaţi în costume populare şi având în frunte icoana şi tricolorul românesc. Traseul a pornit de la biserică din sat şi s-a încheiat la scena festivă din cadrul Taberei Ortodoxe de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti. Între noutăţile Festivalului s-a numărat şi reînvierea obiceiului Căluşarului, care a fost însuşit de copii şi tineri din Covăsânţ de la cei doi cantori de 84 de ani, ai bisericii.

Festivalul, care se desfăşoară anual, a fost organizat de Parohia Covăsânţ împreună cu Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Covăsânţ, având şi sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe Român, al Consiliului Judeţean Arad, al Centrului Cultural Judeţean Arad şi al Arhiepiscopiei Aradului. Între oficialităţile care au mai luat parte la acest eveniment s-au numărat Adrian Lemeni, profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti şi fost Secretar de Stat pentru Culte, Domnul Deputat de Arad Dorel Căprar, Ramona Lile, Rectorul Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, reprezentanţi ai Universităţii Vasile Goldiş din Arad, Bîlcea Ovidiu-Sergiu şi Doamna Boghicevici Claudia, Vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Arad şi Eva Iova-Şimon, Directorul Săptămânalului Foaia Românească din Giula (Ungaria).

Comentarii Facebook


Știri recente