Festivalul de pricesne „Blândul Păstor”, Ediţia a V-a – Gala Laureaţilor

În foişorul Parohiei Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie, din cartierul bucureştean Berceni (Piaţa Sudului), va avea loc duminică 31 mai 2015, orele 16, a V-a ediţie a Festivalului de pricesne ”Blândul Păstor”, proiect cultural şi misionar îndrăgit atât de către tineri, cât şi de către credincioşii adulţi din Bucureşti şi nu numai. La fiecare ediţie a Festivalului, au participat la preselecţii şi în finale atât elevi de la şcolile gimnaziale din cartierul Berceni, precum şi interpreţi tineri şi adulţi, după cum ne-a precizat Pr. Mircea Uţă.

Festivalul de pricesne «Blândul Păstor» este singura manifestare culturală şi misionară de acest gen din Capitală, care se desfăşoară, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anual, la Parohia Apărătorii Patriei II, Festivalul având două secţiuni: Secţiunea I-a a elevilor «până în 15 de ani» şi Secţiunea a II-a a interpreţilor «peste 15 de ani».

Împlinindu-se cinci ani de la iniţierea acestui eveniment cultural, muzical şi religios, ediţia de anul acesta a Festivalului se doreşte a fi o GALĂ A LAUREAŢILOR. Astfel, vor participa 20 de laureaţi ai precedentelor ediţii ale Festivalului, elevi şi interpreţi selecţionaţi din cele 15 parohii bucureştene participante până acum şi din tot atâtea şcoli gimnaziale, din cei peste 250 de concurenţi care au participat, de-a lungul vremi, la Festival.

Festivalul s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi ale culturii şi muzicii româneşti, precum Gheorghe Turda, Elisabeta Ticuţă, Nicoleta Voicu, Constantin Măgureanu, Mihaela Crăciun etc. Anul acesta invitaţii speciali sunt tenorul Daniel Madia, solist al Operei Naţionale, artiştii Teodora Tucă Păunescu şi Nicoleta Voicu, precum şi preoţii Georgian Alexandrescu şi Cristian Moldovan.

Participanţii la Festival, trec, mai întâi, prin ”campania de învăţare a pricesnelor”, elevii din şcoli, învăţând pricesne cu ajutorul profesorilor de muzică sau de religie, iar enoriaşii talentaţi din parohii cu ajutorul preotului sau a cântăreţului bisericesc.

La această ediţie a Festivalului de pricesne vor fi prezenţi şi 25 de italieni, enoriaşi ai Parohiei S.Angela Merici din Milano, având în mijlocul lor pe mons. Vittorio Bataglia.

Parohia organizatoare va acorda tuturor laureaţilor diplome de participare, medalii şi premii.

Festivalul îşi propune, pe de o parte, să descopere tineri şi adulţi dornici de a învăţa şi interpreta pricesne, unele cunoscute, altele necunoscute publicului larg, sau uitate de-a lungul timpului de către credincioşi, iar pe de altă parte, de a-i apropia prin cântec şi mai mult de Biserică, mai ales pe tineri.

Pe parcursul Festivalului, va avea loc o Expoziţie de icoane pe sticlă, realizate de către copiii din Centrul de Zi “Casa Speranţei”, Centrul de Zi “Eu şi Prietenii Mei” şi Complexul Sfântul Spiridon din cadrul Direcţie Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4 Bucureşti, sub îndrumarea pictoriţei Genoveva Cotăneanu şi a pr. Costin Neagu de la Paraclisul Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Ierarh Nectarie al D.G.A.S.P.C. Sector 4.

Explicarea cuvântului priceasnă. Priceasna semnifică un imn, o cântare religioasă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi respectiv credincioşii se împărtăşesc cu Sfintele Taine ale Domnului Iisus Hristos. Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios autentic românesc. Pricesnele au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral al creştinului, pe rugăciunea de iertare, de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu, Preacuratei Fecioarei Maria şi sfinţilor. În ultimul timp, pricesnele au devenit parte a repertoriului multor artişti populari, care contribuie la culegerea, adaptarea şi transmiterea lor mai departe, oamenilor de astăzi şi de mâine.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente