Festivalul de Muzică Religioasă „Miron Cristea” la Caransebeș

13 coruri au urcat joi, 12 mai 2016, pe soleea Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, pentru a încânta auditoriul cu pricesne și cântări bisericești pascale din repertoriul național și internațional. Venirea în această zi la Caransebeș a mai multe formații corale din eparhie, dar și invitați din alte eparhii, a fost prilejuită de Festivalul Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea” ce se desfășoară în cadrul „Zilelor credinței și culturii” în Episcopia Caransebeșului. Foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare au fost prezenți la acest festival ajuns la cea de-a 7-a ediție, la care a participat și Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu membrii Permanenței Consiliului Eparhial.

„În anul educației religioase a tineretului creștin ortodox am încercat și prin acest festival să-i încurajăm și să-i determinăm pe tinerii din eparhia noastră să devină membrii activi ai corurilor parohiale. Am văzut de asemenea în această seară urcând pe soleea catedralei noastre profesori de religie care sunt membrii ai corurilor parohiale și iată cum parteneriatul dintre Școală și Biserică este unul viabil și articulat. Profesorul de religie a înțeles că trebuie să fie în permanență la biserică cu elevii și împreună cu preotul paroh să desfășoare tot ceea ce numim noi educație sau sfântă educație a tinerilor noștri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul a premiat cu diplome și daruri toate corurile participante, ca invitat special, Corala „Arhanghelii” a Parohiei „Sfinții Arhangheli” Orăștie, din Episcopia Devei și Hunedoarei, fiind premiată pentru al treilea an consecutiv.

La manifestarea religios-culturală au luat parte elevi şi studenţi teologi de la cele două instituții teologice din Caransebeş, preoţi, profesori de religie, oameni de cultură, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase, iubitori de muzică corală religioasă, din localitate şi din împrejurimi, anunţă  diac. Pavel Canea, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

***

Festivalul poartă denumirea vrednicului de pomenire Patriarh Miron Cristea, episcop al Caransebeşului în perioada 1910-1919, deoarece a fost inițiat în anul 2010, an în care s-au comemorat la Caransebeș 100 de ani de la întronizarea în scaunul arhieresc al lui Miron Cristea. În activitatea desfăşurată la Sibiu, Caransebeş şi Bucureşti acest mare ierarh a sprijinit cu multă dăruire activităţile muzicale. (Biroul de Presă al Eparhiei).

Comentarii Facebook


Știri recente