Făuritorii Marii Uniri au fost comemorați la Oravița

Preoții ce formează Protopopiatul Moldova Nouă s-au întâlnit marţi cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, şi s-au rugat pentru făuritorii Marii Uniri la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul” din Oraviţa.

În lăcaşul de cult a fost săvârșită o slujbă de Te Deum pentru cei ce au făcut posibilă Unirea de la 1918.

În continuare, au fost dezbătute două teme ce marchează anul centenar.

„Grija pentru unitatea Bisericii exprimată la sinoadele ecumenice și locale” a fost unul din subiectele abordate în cadrul conferinței, fiind expus de părintele Constantin Bența de la Parohia Mercina.

De asemenea, a fost scoasă în evidență și „Contribuția clerului din Valea Carașului și Clisura Dunării la desăvârșirea unității naționale din 1918”, acesta fiind titlul celei de-a doua temă prezentată de părintele Gheorghiță Băloi de la Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Moldova Nouă.

Vorbind despre Marea Unire, Părintele Episcop a apreciat că „și pe Clisura Dunării și în Valea Carașului avem foarte mulți preoți și credincioși, personalități care au participat la Marea Unire de la Alba Iulia sau care au pregătit acest eveniment atât de important din istoria tuturor românilor”, a suliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul i-a îndemnat la final pe clericii din Protopopiatul Moldova Nouă „să fie aproape cu timp și fără timp de credincioșii care le sunt încredințați spre păstorire” și L-a rugat pe Dumnezeu „să-i binecuvinteze pe toți ca să aibă o pastorație și o misiune cu multe roade pentru binele bisericii noastre”.

Problemele actuale ale unității în misiunea și slujirea pe are o îndeplinesc preoții din Protopopiatul Moldova Nouă au fost, de asemenea, discutate în cadrul conferinței.

Această întrunire încheie șirul conferințelor cu preoții din cele 4 protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului organizate în prima parte a acestui an.

Foto Credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente