Faptele iubirii milostive. Lucrarea instituțiilor social-filantropice înființate și administrate de Biserica Ortodoxă Română

La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, albumul Faptele iubirii milostive. Lucrarea instituțiilor social-filantropice înființate și administrate de Biserica Ortodoxă Română, proiect realizat de către Sectorul Social-filantropic al Patriarhiei Române, după cum ne-a precizat Dragoș Vlădescu, Secretar general Editurile Patriarhiei Române.

Lucrarea este publicată sub formă de album, în contextul anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor și cuprinde o prezentare sintetică (însoțită de fotografii reprezentative) a așezămintelor social-filantropice acreditate, precum și a celor aflate în curs de acreditare, înființate și administrate de Biserica Ortodoxă Română, prin cele șase Mitropolii din țară, vizând totodată și programele anuale de ajutorare a celor bolnavi sau săraci. La începutul volumului este publicată o amplă introducere cu titlul Filantropia creștină între reperele ei istorice și actualitate, semnată de Pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.

Totodată, în Cuvântul înainte al acestei lucrări, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române sublinia următoarele: „Biserica Ortodoxă încearcă să contribuie tot mai mult la alinarea suferinței atât prin lucrarea ei liturgică, duhovnicească și pastorală, cât și prin lucrarea ei filantropică și social-medicală. Lucrarea filantropică sau caritabilă a Bisericii este urmarea lucrării filantropice, vindecătoare, sfințitoare și mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos ca parte integrantă a proclamării Evangheliei mântuirii și a prezenței active a Împărăției lui Dumnezeu. Ca atare, filantropia socială a Bisericii nu trebuie despărțită de Liturghia eclesială, întrucât rugăciunea este izvor de iubire smerită și jertfelnică în și pentru comunitate. Filantropia socială a Bisericii este în primul rând o filantropie pastorală, de ajutorare și îndrumare a omului pe calea mântuirii, a cultivării comuniunii lui cu Dumnezeu și cu aproapele.

Albumul de față, realizat de Sectorul (Departamentul) Social Filantropic al Patriarhiei Române, cuprinde o prezentare selectivă și succintă a furnizorilor de servicii sociale acreditați, care sunt activi în așezăminte, centre socio-medicale, ori programe coerente multi-anuale sprijinite de Biserica Ortodoxă Română.”

Comentarii Facebook


Știri recente