Fapta bună a unui preot cu suflet mare | Povestea tinerei cu dificultăți financiare care a obținut 9,40 la examenul de admitere la Facultatea de Medicină

Paraschiva Apostol a fost admisă la Facultatea de Medicină de la Iași, pe locurile de la buget, obținând media 9,40 la examen. Drumul spre un viitor mai bun nu a fost ușor pentru Paraschiva. În spatele reușitei stă o poveste care arată greutățile prin care poate trece un copil, dar și puterea faptei creștine și starea de jertfă pentru aproapele.

Din cauza situației financiare precare, Paraschiva a abandonat școala în clasa a VI-a și a reluat-o la 17 ani. După ce a rămas orfană, aceasta a fost nevoită să muncească pentru a se întreține.

Șansa pentru un viitor mai bun a venit de la preotul din sat. Acesta a fost impresionat de drama familiei Apostol, care trăia într-o sărăcie cruntă într-o casă dărăpănată, notează site-ul activenews.ro

Nu vă opuneți educației copiilor! Paraschiva este un exemplu că se poate – Părintele Vasilică Mihai.

Dorind să ajute familia care se afla într-o situație foarte grea, părintele Vasilică Mihai i-a promis Paraschivei și surorii acesteia că le va fi un adevărat tată, însă cu o singură condiție: să se reapuce de școală.

Am stat trei ani acasă. Am avut neșansa să ajung într-o clasă cu copii care nu m-au primit tocmai bine, mulți dintre ei de bani gata, care nu vorbeau cu oricine. M-am simțit marginalizată și nu am reușit să mă acomodez. Într-a V-a eram a treia din clasă, ori în noul loc eram cam pe la mijloc, spre coadă. Dintr-a VII-a nu m-am mai dus deloc, am stat trei ani acasă. Aveam aproape 17 ani când a murit tata și a venit părintele și ne-a spus că ne va construi casă, dacă eu și sora mea vom relua studiile, a spus Paraschiva.

Tânăra s-a înscris la Programul A doua șansă, la școala din Negrești, unde mergea la fiecare sfârșit de săptămână. A terminat clasa VIII-a la 18 ani și s-a înscris la liceul din Negrești, la seral.

Pe lângă activitatea de voluntariat pe care o desfășura la biserica din Parpanița, Paraschiva și-a căutat un loc de muncă, având în vedere că singura sursă de venit a familiei era pensia socială a mamei.

Într-un oraș care se zbate în șomaj, singurul loc de muncă găsit pentru ea și sora ei a fost la Spații verzi, într-un program special cu finanțare europeană, pentru persoanele defavorizate.

Toți banii pe care i-a câștigat împreună cu sora sa, aproximativ 800 de lei lunar, i-au economisit pentru construcția unei noi case. În 2011, preotul le-a construit o casă nouă cu fondurile adunate la biserică și economiile celor două surori.

Atât pentru bacalaureat cât și pentru medicină, Paraschiva s-a pregătit singură. După ce a promovat examenul de Bacalaureatul, în toamnă anului 2015, văzând că nu mai sunt locuri la școlile pentru asistenți medicali, unde ar fi fost tentată să încerce, Paraschiva a decis să rămână un an acasă și să se pregătească pentru anul următor.

În acest timp, părintele Mihai a întrebat-o dacă nu se gândește să încerce la Facultatea de Medicină din Iași. Analizând bine situația, Paraschiva a decis să învețe pentru admitere.

În anul 2016, Paraschiva a susținut admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași însă nu promovat examenul, aceasta obținând un punctaj de 6.40, ultima medie de admitere, la locurile cu taxă fiind 6.80. N-a dezarmat însă, încurajată de preotul și preoteasa din sat.

Pentru admiterea din 2017 la UMF Iași a fost inclusă în programul de pregătire al profesorilor Nedea de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, prin sprijinul Luminiței Cozmei, profesor documentarist la ”Negruzzi”, originară din Parpanița.

Foto credit: Adevărul

Comentarii Facebook


Știri recente