Expoziţie despre Locurile Sfinte, la Bruckenthal

O valoroasă expoziţie de fotografie şi hărţi vechi a fost vernisată, miercuri, 26 noiembrie, la Muzeul Bruckenthal din Sibiu, informează Ziarul Lumina. Intitulată „Locurile Sfinte reflectate în hărţi şi fotografii“, expoziţia este deschisă până la sfârşitul anului şi invită publicul sibian să facă o călătorie virtuală în cele mai reprezentative locuri pentru creştinism.

Cabinetul Cartografic al Palatului Bruckenthal a fost la mijlocul săptămânii locul unde au poposit virtual Locurile Sfinte ale creştinătăţii: Ţara Sfântă şi Muntele Athos. Sibienii au posibilitatea ca în această perioadă de post premergător marelui praznic al Naşterii Domnului să păşească în mod spiritual în cele mai frumoase şi duhovniceşti tărâmuri sfinte. Expoziţia de la Palatul Bruckenthal adună o serie de fotografii recente din Ţara Sfântă şi Muntele Athos, realizate de Petre Buşliu-Munteanu, precum şi mai multe hărţi vechi sau imagini cartografice ale acestor locuri.

La vernisarea expoziţiei au participat mai mulţi reprezentanţi ai muzeului sibian şi numeroşi iubitori ai acestor locuri sfinte. Au fost prezenţi în Cabinetul Cartografic directorul Muzeului Naţional Bruckenthal, Sabin Adrian Luca, şeful de secţie de la biblioteca muzeului, Constantin Ittu şi realizatorul fotografiilor, Petre Buşliu-Munteanu. În cuvântul inaugural, directorul Sabin Adrian Luca i-a felicitat pe organizatori pentru această iniţiativă de a oferi sibienilor oportunitatea de a intra virtual în atmosfera Locurilor Sfinte, prin intermediul fotografiilor.

„Vă felicit pentru această expoziţie. Din păcate, pentru noi s-a demitizat de ceva timp termenul de mănăstire. Aceste locuri sfinte erau vizitate odinioară pentru a medita asupra a ceea ce ne transmite călugărul şi pentru a transpune aceste învăţături în viaţa creştină“, a spus Sabin Adrian Luca.

„Un călător care adună imagini“

A urmat cuvântul lui Constantin Ittu, care a invitat publicul să pătrundă sufleteşte în aceste locuri prezentate acum prin minunatele fotografii expuse.

„Suntem pe de-o parte în sfera istoriei şi pe de altă partă în sfera spiritualului. Ţara Sfântă este leagănul celor trei religii ale cărţii: iudaismul, creştinismul şi islamul. A cunoscut perioada pelerinajelor clasice, calme, liniştite, dar şi a celor armate, cruciadele, iar în momentul în care Ţara Sfântă a fost pierdută în favoarea persanilor, iar mai târziu a musulmanilor arabi, un loc sacru în inima Imperiului Bizantin orthodox a devenit Muntele Athos“, a spus Constantin Ittu.

Nu în ultimul rând, realizatorul fotografiilor expuse la Bruckenthal a subliniat scopul principal stability pentru acest eveniment cultural şi spiritual.

„Vă invit să ţineţi aceste imagini ca amintire, mai ales dacă nu veţi putea urma paşii Mântuitorului Iisus Hristos sau a milioanelor de pelerini care au urmat paşii Lui. Nu aş putea spune că am fost un pelerin, nici măcar la Muntele Athos, unde am fost de şapte ori, ci un călător care adună imagini“, a spus Petre Buşli-Munteanu.

Comentarii Facebook


Știri recente