Expoziţie dedicată Sfântului Constantin Brâncoveanu la Mănăstirea Hurezi

Mânăstirea Hurezi (foto) din judeţul Vâlcea a găzduit astăzi, 21 octombrie, vernisajul unei expoziţii cu obiecte de patrimoniu brâncovenesc din tezaurul muzeal al mânăstirii şi o masă rotundă pe tema păstrării şi protejării patrimoniului mobil brâncovenesc, după cum ne-a transmis diac. Gheorghe Cioiu. Evenimentul face parte dintr-un proiect cultural mai amplu intitulat „Muzee şi colecţii religioase. Tezaurul brânco­ve­nesc şi postbrâncovenesc de la Mănăstirile Hurezi şi Brân­coveni”, derulat de Institutul Naţional al Pa­tri­moniului, în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului, Mânăstirile Hurezi şi Brâncoveni, Muzeul Ju­deţean Vâlcea, Direcţia Ju­deţeană pentru Cultură Vâl­cea, Liceul Constantin Brân­coveanu din Horezu, Muzeul Judeţean Olt, Direcţia Ju­de­ţeană de Cultură Olt, Şcoala cu clasele I-VIII “Voievod Brâncoveanu” din Brâncoveni-Olt. După cum a declarat managerul de proiect Florentina Udrea pentru Radio Trinitas ( Studioul Logos de la Craiova), proiectul îşi propune să contribuie la păstrarea, promovarea şi valorificarea unei părţi importante din patrimoniul mobil românesc brânco­venesc şi postbrânco­ve­nesc, parte a patrimoniului cultural national, în contextul anului comemorativ dedicat Sfinţilor Brâncoveni, la împlinirea a trei secole de la martiriul acestora.

Expoziţia de la Mânăstirea Hurezi, care a marcat debutul acestui proiect, pune în valoare colecţia de icoane pe lemn, obiecte liturgice, veşminte domneşti şi tipărituri religioase, remarcându-se în mod deosebit icoanele care au făcut parte din iconostasul bisericii bolniţă a Mânăstirii Hurezi, iar dintre tipărituri amintim Evanghelia, Triodul, Octoihul şi un Minei, toate cu învelitori de argint aurit, tipărite în vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. “Încercăm, prin organizarea acestor activităţi, să atragem atenţia asupra stării de conservare în care se află obiectele din patrimoniu brâncovenesc şi asupra importanţei pe care ele o reprezintă pentru patrimonial cultural românesc şi chiar universal”, a menţionat Florentina Udrea.

La vernisaj şi la masa ro­tundă au participat, pe lângă membrii echipei de proiect, parteneri, specialişti din do­me­niul patrimoniului, re­pre­zentanţi ai comunităţii locale, ai sfintelor locaşuri de cult, reprezentanţi ai învăţământului universitar si preuniversitar, precum şi 40 de elevi de la Şcoala cu clasele I-VIII “Voievod Brân­coveanu” din localitatea natală a Sfântului Domnitor, Brâncoveni-Olt, care au beneficiat şi de o excursie de documentare la obiective istorice si religioase din judeţul Vâlcea, care a avut drept obiectiv cunoaşterea patrimoniului brâncovenesc.

Comentarii Facebook


Știri recente