Expoziția tematică „Paștele” poate fi admirată la „Muzeul Cetății și Orașului Oradea”

Muzeul Cetății și Orașului Oradea găzduiește, începând din Sfânta și Marea Luni o expoziție dedicată Postului Mare și praznicului Învierii Domnului.

Vernisajul expoziției Paștele, din 10 aprilie 2017, a avut loc în cele patru săli amenajate ale muzeului orădean. Gazda evenimentului a fost Angela Lupșea, directorul instituției.

La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei și reprezentanți ai altor culte.

Moderatorul vernisajului, Lakatos Attila a vorbit despre organizarea acestei expoziții, ce arată deschiderea și colaborarea existentă pe plan local între confesiunile creștine și a oferit cuvântul reprezentanților cultelor creștine participante.

În cuvântul rostit, PS Sofronie a subliniat că sărbătorirea praznicului Învierii Domnului din acest an la aceeași dată de toți creștinii este un semn al speranței.

Pe de altă parte, ierarhul a explicat că nu data sărbătoririi Paștilor este importantă, ci credința oamenilor în Înviere. Antidotul cel mai puternic pentru secularizarea care vrea să cuprindă lumea este credinţa în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos din morți, a spus Preasfinția Sa.

Expoziţia este împărţită în patru săli. Prima cuprinde, pe panouri foto-documentare, un text comun al comunităţilor creştine locale organizatoare, un mesaj al conducătorilor acestora, respectiv ilustrarea unui lăcaș de cult reprezentativ.

A doua sală este dedicată Postului Mare, până la Duminica Floriilor, iar cea de-a treia prezntă Duminica Floriilor și Săptămâna Mare, fiind evidențiate Intrarea Domnului în Ierusalim și Patimile Domnului care au culminat cu răstignirea pe Cruce, moartea și punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

În cea de-a patra sală sunt prezentate, pe panouri explicative, semnificația Sâmbetei celei Mari și a Duminicii Învierii Domnului. Tot acolo sunt ilustrate venirea Sfintei Lumini la Ierusalim și primirea ei la București de către Preafericitul Părinte Daniel Patriarhul României.

De asemenea, în cele patru săli, pe lângă panourile informative şi ilustrative, au fost expuse diverse obiecte liturgice, veșminte, cărți de cult și icoane cu tematică adecvată perioadei Postului Mare și praznicului Învierii Domnului.

Expoziţia Paştele poate fi vizitată de doritori până la praznicul Rusaliilor, 4 iunie 2017.

© Muzeul Cetății și Orașului Oradea

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente