Examen de selecționare pentru preoții de caritate | PS Timotei: Preotul este chemat să fie lângă bolnavi şi să îi ajute

Examen_selectionare-1_w747_h373_q100

Proba scrisă și proba orală a examenului de selecționare pentru preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor a avut loc joia aceasta la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Ziarul Lumina. Comisia a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul

Cu o zi înainte, în 16 mai 2017, candidaţii clerici au oficiat Utrenia şi Liturghia în paraclisul universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Biserica Sf. Ecaterina. La slujbă au asistat o parte dintre membrii comisiei de examinare.

Subiectele la cele două probe de examen au vizat metode de pasto­rație a bolnavilor și pacienților din spitale, precum și eviden­țierea rolului capelei și a preotului în cadrul unui spital sau al unei univer­sități.

La examenul scris au fost două tipuri de subiecte, unul pentru preoții de caritate din spitale și unul pentru preoții de caritate din univer­sități, a explicat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Subiectele alese au urmărit mijloacele de pastorație a bolnavilor din spitale, sau a studenților și profesorilor din universități, atitudinea preotului de caritate față de pacienți și față de familiile lor. S-a amintit și despre impor­tanța capelei sau a paraclisului în universitate, despre cooperarea preotului cu medicii din spitale în beneficiul bolnavilor și importanța activităților social-cul­tu­rale și educative cu studenții.

De asemenea, ierarhul a evidenţiat faptul că subiectele alese au fost actuale. Preotul de caritate, cel din spitale și cel din uni­versități trebuie să aibă în vedere că mijloacele de pastorație din vremea noastră nu mai sunt aceleași cu cele din anii ‘70 sau ‘80.

Atunci nu putea fi vorba de o lucrare propriu-zisă de caritate în spitale, organizată, pentru că spitalele nu aveau nici paraclis, nici capelă și, în unele, preotului nu i se îngăduia nici măcar uneori să fie prezent. Vremurile s-au schimbat, iar preotul este chemat să fie lângă bolnavi, să îi ajute, să îi spovedească, să facă o rugăciune pentru ei și să spună cuvinte de folos familiilor acestora.

În universități, preoții sunt che­mați să fie alături de studenți, să îi îndrume spre studiu, spre cercetare, dar și spre o viață spirituală, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente