Examen de selecționare pentru preoții de caritate | PS Timotei: Preotul este chemat să fie lângă bolnavi şi să îi ajute

Examen_selectionare-1_w747_h373_q100

Proba scrisă și proba orală a examenului de selecționare pentru preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor a avut loc joia aceasta la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Ziarul Lumina. Comisia a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul

Cu o zi înainte, în 16 mai 2017, candidaţii clerici au oficiat Utrenia şi Liturghia în paraclisul universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Biserica Sf. Ecaterina. La slujbă au asistat o parte dintre membrii comisiei de examinare.

Subiectele la cele două probe de examen au vizat metode de pasto­rație a bolnavilor și pacienților din spitale, precum și eviden­țierea rolului capelei și a preotului în cadrul unui spital sau al unei univer­sități.

La examenul scris au fost două tipuri de subiecte, unul pentru preoții de caritate din spitale și unul pentru preoții de caritate din univer­sități, a explicat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Subiectele alese au urmărit mijloacele de pastorație a bolnavilor din spitale, sau a studenților și profesorilor din universități, atitudinea preotului de caritate față de pacienți și față de familiile lor. S-a amintit și despre impor­tanța capelei sau a paraclisului în universitate, despre cooperarea preotului cu medicii din spitale în beneficiul bolnavilor și importanța activităților social-cul­tu­rale și educative cu studenții.

De asemenea, ierarhul a evidenţiat faptul că subiectele alese au fost actuale. Preotul de caritate, cel din spitale și cel din uni­versități trebuie să aibă în vedere că mijloacele de pastorație din vremea noastră nu mai sunt aceleași cu cele din anii ‘70 sau ‘80.

Atunci nu putea fi vorba de o lucrare propriu-zisă de caritate în spitale, organizată, pentru că spitalele nu aveau nici paraclis, nici capelă și, în unele, preotului nu i se îngăduia nici măcar uneori să fie prezent. Vremurile s-au schimbat, iar preotul este chemat să fie lângă bolnavi, să îi ajute, să îi spovedească, să facă o rugăciune pentru ei și să spună cuvinte de folos familiilor acestora.

În universități, preoții sunt che­mați să fie alături de studenți, să îi îndrume spre studiu, spre cercetare, dar și spre o viață spirituală, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente
PS Damaschin Dorneanul

Cuvântul Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul cu prilejul instalării ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Înaltpreasfinţiile şi Preasfinţiile Voastre, Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi, Preacuvioase Maici, Domnule Ministru Secretar de Stat, Distinşi reprezentanţi ai autorităţilor locale, Fraţilor şi surorilor în Hristos Domnul, Binecuvântat este Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hrisos…