Evenimente religioase în Episcopia Ungariei

Denia Acatistului Buneivestiri a fost săvârșită și în Catedrala Episcopală din Giula, de PS Siluan al Ungariei, împreună cu ceilalți slujitori ai Catedralei. Răspunsurile liturgice au fost date de maicile de la Centrul Eparhial.

La slujba Deniei au luat parte în 31 martie 2017 credincioși de diferite vârste din Giula, dar și din alte localități, din Ungaria și România, precum și turiști aflați în trecere prin oraș.

La final, Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre folosul deosebit de mare al cinstirii Maicii Domnului pentru orice creștin și i-a uns cu mir, în semn de binecuvântare, pe toți cei care au luat parte la sfintele slujbe.


Concursul de interpretare muzicală „Vocea de Aur”, ediția a III-a, la Bătania

La Școala Generală Românească Lucian Magdu din Bătania (Battonya) s-a desfășurat vineri, 31 martie 2017, cea de-a III-a ediție a Concursului de interpretare muzicală pentru copii intitulat Vocea de Aur, la care au participat 23 de elevi, din clasele I-VIII, de la 8 Școli Generale Bilingve, Româno-Maghiare, din Ungaria.

Ca de fiecare dată, evenimentul s-a bucurat de prezența multor invitați și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan.

Prezentarea concursului a fost realizată de Doamna Stan Anca, Profesoară de Limba Română la Bătania, care a și salutat oaspeții și participanții la acest eveniment. Cuvinte de salut și de apreciere asupra manifestării au fost rostite de Episcopul Ungariei și Domnul Deputat Traian Cresta care au subliniat importanța deosebită a acestui concurs în viața elevilor și a cadrelor didactice participante, dar și a întregii comunități românești din Ungaria.

Elevii concurenți au venit din opt localități: Bătania, Giula, Aletea, Bedeu, Săcal, Micherechi, Pocei și Leucușhaz. Ei au fost împărțiți pe patru categorii de vârstă: clasele I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII și au prezentat fiecare, în parte, cu mult talent și în limba română, piesele muzicale pregătite, fiind notate de către juriu interpretarea și intonația, rostirea textului în limba română, ritmul și mișcarea scenică.

Au fost interpretate piese muzicale pentru copii, dar și melodii cu un grad mai ridicat de dificultate, atât din domeniul muzicii ușoare, în marea lor majoritate, cât și al celei populare, iar unii dintre concurenți au dovedit un talent deosebit, fiind aplaudați la scenă deschisă, cu mult entuziasm.

Toți elevii participanți care au venit la acest concurs însoțiți de profesorii ce i-au pregătit, au fost răsplătiți cu numeroase premii și mențiuni, fiind atribuite premiile I, II și III la fiecare categorie de vârstă. Astfel, ocupanții locului I au fost următorii elevi: Megyeri Regina, din Bătania, cu piesa „Samba florilor”, la categoria claselor I-II; Szalai Nora, din Leucușhaz, cu piesa „Frățiorul meu”, la categoria claselor III-IV; Ristin Roland, din Bătania, cu piesa „Cât de departe”, a renumitei trupe românești „Holograf”, la categoria claselor V-VI și Gyongyosi Barbara, din Săcal, cu piesa „Măicuța”, la categoria claselor VII-VIII. Au mai fost oferite premii speciale, din partea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, a Autoguvernării de Naționalitate Română a Județului Bichiș (Békés), a Fundației „Lucian Magdu”, din Bătania și a Domnului Deputat Traian Cresta. Din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, ierarhul a oferit un premiu special elevei Stan Aida, din clasa a III-a, din Bătania care a interpretat piesa Sunt o fată frumușică.

Concursul a fost sponsorizat de Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta, Școala și Grădinița Românească Lucian Magdu din Bătania, Autoguvernarea Românească Locală din Bătania, Fundația Lucian Magdu din Bătania și Domnul Deputat Traian Cresta care este originar din această localitate.

În pauza de deliberare, dar și la finalul concursului, publicul spectator a mai avut parte de câteva surprize foarte plăcute, oferite de tineri foarte talentați, din Bătania, care au prezentat sceneta Căldură mare, de Ion Luca Caragiale și câteva momente corale, iar cvartetul de coarde, constituit din membrii juriului, a susținut două piese clasice.

Un cuvânt special, de mulțumire, a fost adus la final Doamnei Profesoare Andreea Szenes, sufletul și inițiatorul acestei manifestări, care a reușit să scoată la lumină nu doar talentele școlarilor din Bătania, ce fac orele de muzică cu această profesoară, ci și ale multor tineri înzestrați de Bunul Dumnezeu cu glasuri frumoase și preocupări muzicale, din diferite localități din Ungaria, în care trăiesc români. Un alt lucru demn de remarcat este și colaborarea rodnică între Școala din Bătania și diferite instituții de cultură și muzică din Arad care s-au implicat în realizarea acestui eveniment, dar și la alte concursuri ce au avut loc de-a lungul vremii la această școală aflată sub conducerea Doamnei Director Iulia Olteanu.

La final, oaspeții au fost invitați și la o recepție oferită din partea organizatorilor.


Seară duhovnicească la Parohia Cintei din Arhiepiscopia Aradului

Săptămâna a V-a din Postul Mare reprezintă o săptămână duhovnicească specială în viața Parohiei Cintei, din Arhiepiscopia Aradului. În fiecare seară din această săptămână, la invitația părintelui, biserica parohială a avut câte un invitat special.

Joi, 30 martie 2017, cu binecuvântarea IPS Timotei al Aradului, la seara duhovnicească de la Parohia Cintei a participat Preasfințitul Părinte Siluan. Ierarhul, împreună cu ceilalți slujitori, a săvârșit slujba Vecerniei.

În continuare, a rostit un cuvânt de mulțumire pentru invitația adresată și de învățătură despre valoarea credinței, a postului și rugăciunii și a participării la sfintele slujbe, în locașurile noastre de cult rămase ca moștenire sfântă de la moșii și strămoșii noștri, iar acest mare dar al credinței ortodoxe trebuie transmis cu multă râvnă generațiilor mai tinere, care au nevoi de el cel puțin la fel de mult ca de toate bunătățile și lucrurile materiale pe care părinții le dăruiesc, în general, copiilor lor.

Părintele Episcop și-a exprimat bucuria pentru numărul mare al credincioșilor de diferite vârste care iau parte la aceste seri duhovnicești și la slujbele săvârșite în fiecare duminică și sărbătoare în biserica din Cintei.


Denia Canonului cel Mare la Catedrala Episcopală din Giula

Denia Canonului cel Mare a fost săvârșită și la Catedrala Episcopală din Giula în 29 martie 2017 de PS Siluan al Ungariei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au luat parte viețuitorii de la Centrul Eparhial, credincioși din Giula, dar și din România, din părțile Salontei.

La finalul slujbei, Ierarhul i-a binecuvântat pe credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente