Evenimente culturale și spirituale la Giula, Ungaria

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Sofronie, Preasfințitul Părinte Siluan a sărbătorit zece ani de la alegerea ca episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Cu această ocazie, sâmbătă, 11 martie 2017, au avut loc la Giula mai multe evenimente cu caracter spiritual și cultural.

Preasfinţitul Părinte Siluan a celebrat Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Giula. Din soborul slujitor au făcut parte Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, precum și alți clerici. La slujbă au fost prezenți credincioși din oraș care l-au felicitat pe Episcopul Siluan cu prilejul aniversării.

În continuare, în Catedrala Episcopală din Giula, ierarhul, împreună cu părintele Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei și Paroh la Apateu (Körösszegapáti) și cu arhidiaconul Emanuel Văduva, a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru Ștefan Marius Ionașcu, din Oradea. La slujbă au luat parte și credincioşi veniţi din Oradea.

La sfârșitul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt despre semnificația Tainei Botezului în viața creștinului, prin care devenim împreună părtași cu Hristos, ai morții și Învierii Sale, dar și ai vieții celei veșnice pe care El a dăruit-o lumii întregi, notează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe din Ungaria.

În seara aceleiași zile, la Liceul Românesc Nicolae Bălcescu din Giula a avut loc o manifestare culturală dedicată sosirii primăverii. Spectacolul a fost organizat de conducerea instituției de învățământ românești.

La eveniment au participat mai multe oficialități, între care s-au numărat: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și alți clerici din cadrul Eparhiei, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula și familia sa, Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), precum și Directorul Executiv Delia Covaci și alți redactori de la Săptămânalul Cronica al AȚRU.

În timpul spectacolului au urcat pe scenă: Ansamblul de dansuri populare Mitica, al claselor 1-2, Ansamblul folcloric al claselor 3-5, Ansamblul de dansuri populare Doina al claselor 6-8 și Ansamblul folcloric al Liceului, care este sponsorizat și de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU. În program au mai fost cuprinse o scenetă, un dans artistic cu panglici, dar și un concert oferit de corul instituției de învățământ.

Manifestarea organizată la Giula a fost ultimul eveniment de amploare, de acest fel, dedicat sosirii primăverii.

Comentarii Facebook


Știri recente