Evenimente comemorative în memoria Mitropolitului Bartolomeu

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, va organiza sâmbătă, 31 ianuarie, un eveniment cultural în memoria vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, la împlinirea a patru ani de la trecerea sa la cele veşnice. A doua zi, 1 februarie, IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va oficia la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, o slujbă de Parastas.

Evenimentul cultural va debuta de la ora 17:00, în muzeul din subsolul Catedralei Mitropolitane din centrul municipiului Cluj-Napoca. Organizatorii îşi propun să comemoreze personalitatea marelui ierarh, la împlinirea a patru ani de la trecerea sa la cele veşnice. În cadrul evenimentului va fi evocată viaţa şi activitatea vrednicului de pomenire mitropolit şi om de cultură. De asemenea, în foaierul muzeului mitropolitan va avea loc o expoziţie cu fotografii inedite din viaţa Mitropolitului Bartolomeu.

Lectură din opera lui Valeriu Anania

În cadrul serii comemorative, profesorul universitar Aurel Sasu va evoca personalitatea ierarhului şi va prezenta publicului volumul de corespondenţă cu George Alexe, intitulat „O luptă neterminată. Dialog epistolar“, volum pe care l-a editat şi prefaţat, conform celor precizate de consilierului cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Un moment special va fi dedicat operei scriitorului Valeriu Anania, din care actriţa Elena Ivanca de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca va lectura câteva fragmente. Publicul se va bucura şi de un moment muzical susţinut de două studente ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Alexandra Crişan şi Linda Ianchiş, care vor interpreta, la vioară şi pian, piese ce aparţin compozitorilor Franz Schubert, Edward Elgar şi John Williams.

Evenimentele comemorative vor continua şi a doua zi, 1 februarie, când Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va oficia la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, o slujbă de Parastas pentru vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu.

Muzeul Mitropolitan şi necropola ierarhilor

Vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu a iniţiat amenajarea spaţiului din demisolul Catedralei, în care s-a prevăzut organizarea expoziţiei permanente a Muzeului Mitropolitan. Muzeul a fost reorganizat de academicianul Marius Porumb în cursul anului 2011, prin grija Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, aici fiind tezaurizate, în prezent, valori inestimabile. Tot în cadrul muzeului se află necropola ierarhilor, un spaţiu amenajat sub absida altarului catedralei, ca o capelă, în care se află mormintele Episcopului Nicolae Ivan, Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi Mitropolitului Bartolomeu.

Comentarii Facebook


Știri recente