Eveniment cultural la Sibiu: Lucrarea „Troițele din Mărginimea Sibiului. Parte uitată a patrimoniului cultural sibian” a fost lansată miercurea aceasta

Eveniment cultural la Sibiu

La Biblioteca județeană „ASTRA” din Sibiu a fost lansată miercuri, 7 iunie 2017, lucrarea „Troițele din Mărginimea Sibiului. Parte uitată a patrimoniului cultural sibian”, apărută recent la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului. Lucrare a fost elaborată de dr. Adrian Stoia de la editura eparhială amintită, informează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului.

La eveniment au fost prezenți consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, cercetătorul științific Ana Grama, etnologul Valer Deleanu, muzeograful Carmina Maior, cercetătorul Alexandru Bucur, precum și cadre didactice, istorici și studenți.

Invitații au subliniat valoarea unică a lucrării apărute la Editura „Andreiana”, un adevărat repertoriu al troițelor dintr-o zonă etnografică foarte cunoscută în țară. De asemenea, lucrarea este un început de drum pentru cercetarea științifică și demersul de a repertoria troițele din județul Sibiu și din alte părți ale Transilvaniei.

Este o carte muncită și îl felicit sincer pe autor pentru că am văzut determinarea și evoluția sa. Putem vorbi despre o carte de referință, o lucrare care dă mărturie despre niște monumente așezate la răscruce de drumuri, pe care de cele mai multe ori le ignorăm, a precizat pr. Emanuel Tăvală.

Sunt aproximativ 400 de troițe în cele 18 sate ale Mărginimii Sibiului.

Acestea au pictură asemănătoare bisericilor și dau mărturie despre activitatea iconarilor și despre oamenii care au ctitorit aceste cruci, aceste altare la răscruce de drumuri sau pe câmp, unde oamenii merg în vreme de secetă pentru a face acolo rugăciuni pentru ploaie. Dacă oamenii s-au născut cu o biserică deja construită, ctitorită, pictată, au găsit și o altă modalitate de a aduce ofranda lor, a spus pr. Emanuel Tăvală.

Peste 400 de troițe

În cadrul evenimentului a fost evidenţiată nevoia de a conserva vechile troițe din satele Mărginimii Sibiului, de o valoare inestimabilă, dar care nu au încă un statut juridic. Nu în ultimul rând s-a discutat despre anumite lucrări de renovare a troițelor care au produs modificări nedorite și nu au respectat anumite principii.

În același timp, troițele noi, construite cu materiale moderne și cu arhitectură diferită de cea a vechilor monumente, nu respectă tradiție veche în ridicare de monumente religioase în acestă zonă etnografică.

În întregul repertoriu al troițelor am reușit să cuprind troițele autentice vechi, troițele capelă care au la interior zugrăvite iconografie asemănătoare cupolelor bisericilor, cu Pantocrator sau Sfânta Treime înconjurat în pandantiv de Evangheliști sau Apostoli. În interior, majoritatea crucilor sunt pictate cu icoana Răstignirii pe o față și pe cealaltă față cu icoana Botezului Domnului, a spus Adrian Stoia.

Comentarii Facebook


Știri recente