Eveniment cultural la Micherechi – Ungaria

Desfășurată sub înaltul patronaj al Excelenței Sale, Domnul Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, la Micherechi a fost inaugurată, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a multor altor oficialități române și ungare, cea de a XI-a ediție a Festivalului Castraveților (21 septembrie 2013), după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Din partea ungară au fost prezenți cei doi Deputați de la Giula în Parlamentul Ungariei: Domnul Dr. Kovács József, Directorul Spitalului „Pandy Kálmán” și Domnul Gajda Róbert, Domnul Kónya István, Vicepreședintele Consiliului Județean Bichiș (Békés), Domnul Domokos Zoltán, Președintele Oficiului Raional pentru Forțele de Muncă, din cadrul Oficiului Guvernamental al județului Bichiș, Domnul Mórocz Tibor Attila și Dl. Dr. Mokán Isván, Viceprimari al orașului Sarkad și alte oficialități.

Din partea română, pe lângă Domnul Ambasador Alexandru Victor Micula, au mai fost prezenți și alți reprezentanți ai Diplomației Române în Ungaria: Domnul Dragoș Țigău, Consulul Gerant-Interimar de la Giula, Doamna Consul Andreea Monica Radu, de la Consulatul General al României la Seghedin, Domnul Bogdan Geană, Referent principal în cadrul Institutului Cultural Român din Budapesta, dar și oaspeți din România: Domnul Cătălin Țârlea, Șeful Oficiului pentru Românii din Străinătate, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe Român, Domnul Dr. Marius Grec, Decan al Facultății de Științe Umaniste din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Domnul Dr. Virgil Jireghie, Lector în cadrul aceleași Universități, mai mulți Primari și Viceprimari, sau conducători de instituții din România: Domnul Adrian Nicolae Domocoș, Primarul orașului Beiuș, Domnul Tiberiu Jova, Primarul comunei Salonta, Domnul Dan Alexandru Tiurbe, Primarul comunei Mădăraș, Domnul Grec Vasalie, Viceprimarul comunei Budureasa, Domnul Ioan Dărău, Directorul Ansamblului folcloric „Cununița” din Sântana (jud. Arad), dar și autorități locale și conducători ai instituțiilor românești din Ungaria: Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului și Domnul Viceprimar Berthold Netea, Doamna Ana Sárközi, Directoarea Școlii Generale din Micherechi, Doamna Maria Pătca Petrușan, Președintele Autoguvernării Minoritare Românești din Micherechi, Doamna Mihaela Bucin, Șefa Catedrei de Limba Română a Facultății de Pedagogie din cadrul Universității din Seghedin, Domnul Profesor Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Minoritare Românești din Seghedin, Doamna Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Domnul Tiberiu Iuhas, Redactor la Săptămânalul „Cronica”, Doamna Emilia Martin, Președinta Autoguvernării Românești din județul Bichiș și Directoarea Muzeului „Erkel Ferenc”, din Giula, ș.a.

Festivalul castraveților de la Micherechi, o localitate în care în ultimele zeci de ani s-a dezvoltat foarte mult cultivarea legumelor in sere, este cel mai important eveniment din domeniul cultural din viața acestei comune, care atrage anual autorități de rang înalt și numeroși oaspeți din împrejurimi, din Ungaria și România.

În deschiderea oficială a acestei manifestări de prestigiu au vorbit Doamna Primar Margareta Tat, Domnul Ambasador Alexandru Victor Micula și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care i-a felicitat pe micherecheni pentru reușita organizării evenimentului, care vine la puțină vreme după un alt moment marcat și istoric din viața Parohiei Micherechi, și anume aniversarea a 240 de ani de la prima atestare documentară, acordarea celui de-al doilea hram, la Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului și în special aducerea Moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la Catedrala Patriarhală din București, de către Delegatul Preafericirii Sale, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și i-a îndemnat pe toți reprezentanții de seamă ai comunității românești din Ungaria să ia exemplul vrednicilor locuitori ai comunei Micherechi, pentru că doar lucrând în unitate vor putea să contribuie la propășirea acestei comunități.

Tot în deschiderea manifestării, tineri dansatori din Ansamblul Folcloric „Gheorghe Nistor”, dar și un grup numeros de copii de la Grădinița și Școala Generală Românească din localitate i-au încântat la propriu pe toți participanții.

Prin sprijinul Ambasadei României de la Budapesta și al unor sponsori de seamă din România, în cadrul programelor prezentate la acest festival, pe lângă ansambluri folclorice de prestigiu din România, cum este Ansamblul folcloric „Cununița” din Sântana și Ansamblul „Zestrea Buduresii” din Budureasa, județul Bihor, și-au adus aportul și renumite formații de muzică modernă din România, ca de pildă formația „Connect -R”, care a atras și numeroși tineri din localități limitrofe, din România.

Astfel, și Festivalul Castraveților de la Micherechi din acest an a constituit un nou moment de referință în viața acestei localități.

Comentarii Facebook


Știri recente