Eveniment cultural dedicat domnitorului Mihai Viteazul, la Bistriţa

IPS Andrei

Un seminar de istorie dedicat personalităţii domnitorului Mihai Viteazul a fost organizat marți, 22 noiembrie 2016, în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Judeţene Bistrița, informează Radio Renaşterea. Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Arhiepiscopiei Clujului, a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.

Seminarul a fost iniţiat și moderat de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, și profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La începutul manifestării a fost dezvelit, în holul Bibliotecii Judeţene, un bust din bronz al poetului George Coșbuc, operă a sculptorului Ion Vlasiu. În cuvântul rostit după slujba de sfințire, ÎPS Părinte Mitropolit Andrei a spus că în vremurile în care lumea este legată mai mult de cele materiale e nevoie de aceste simboluri care să ne facă să ne gândim la spiritul nostru naţional.

Lucrările seminarului de istorie de la Bistrița au început în jurul orei 10:00 în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Judeţene de pe str. Alexandru Odobescu. Cuvântul de deschidere a fost rostit de preşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a descris plastic personalitatea domnitorului Mihai Viteazul, citind publicului câteva versuri dedicate jertfei şi luptei lui pentru unitatea românilor.

În continuare au fost rostite alocuţiuni de:  ÎPS Părinte Andrei, Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, dar și de scriitorul și criticul literar Alex Ștefănescu.

În cadrul prelegerilor au fost subliniate contribuțiile esențiale pe care domnitorul Mihai Viteazul le-a avut pentru apărarea credinței străbune și pentru întregirea neamului românesc. Mihai Viteazul a fost numit de Academicianul Ioan Aurel Pop un român și un creștin adevărat, care a privit înspre viitor, iar scriitorul Alex Ștefănescu a punctat necesitatea de a avea și astăzi oameni cu o viziune similară celei a lui Mihai Viteazul asupra țării și asupra viitorului acestui popor.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente