Eveniment aniversar în Parohia Foeni

Corul „Învierea“ al Parohiei Foeni, din Protopopiatul Timişoara I, a sărbătorit zilele trecute, în cadrul unui eveniment festiv, împlinirea a 10 ani de activitate, informează Ziarul Lumina. Cu acest prilej, a fost organizat un concert susţinut de corul parohial, Corala feminină „Carmina Dacica“ a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara şi corul bărbătesc al Parohiei Giroc, din Protopopiatul Timişoara I.

Evenimentul aniversar a fost organizat în 23 noiembrie de pr. Nicolae Strizu, parohul bisericii din Foeni, dirijorul şi fondatorul Corului „Învierea“. Corul, înfiinţat în anul 2004, păstrează tradiţia mai multor generaţii de corişti, de mai bine de 130 de ani. „A fost un eveniment deosebit, pentru că am avut prilejul să-mi exprim personal gratitudinea coriştilor pentru că au jertfit şi s-au ostenit să menţină într-o perioadă dificilă cântul coral religios şi naţional ca pe o redută în calea răsturnărilor valorice de astăzi. Mai mult decât atât, a cânta în corul unei biserici este o formă nepreţuită de comuniune cu Dumnezeu şi cu oamenii. Cântarea este poate forma cea mai sublimă de rugăciune. Corul «Învierea» din Foeni a luat fiinţă ca o necesitate liturgică, aceea de a da iniţial răspunsurile la Sfânta Liturghie, dar activitatea corului nu s-a restrâns doar în cadrul bisericii, ci în scurt timp a depăşit arealul bisericii şi al localităţii, devenind cunoscut pe plan judeţean şi regional ca un mesager al cântecului religios tradiţional şi al cântecului naţional“, a precizat pr. Nicolae Strizu, parohul bisericii din Foeni.

„Activitatea corală uneşte oamenii“

Alături de membrii Corului „Învierea“ şi enoriaşii din localitate, au luat parte la momentul festiv de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Foeni şi Corala feminină „Carmina Dacica“ a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, dirijată de profesoara Flora Toth, şi corul bărbătesc al Parohiei Giroc, din Protopopiatul Timişoara I, dirijat de prof. Mircea Sturza.

„Dorim mult succes Corului «Învierea», îi felicităm cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate. Activitatea corală este foarte benefică, în primul rând pentru că uneşte oamenii şi îi învaţă să gândească la fel, să simtă la fel, să participe la evenimente muzicale şi culturale şi le aduce multă bucurie în suflete“, a menţionat prof. Flora Toth, dirijorul Coralei feminine „Carmina Dacica“. De-a lungul anilor, părintele Nicolae Strizu a adunat în jurul său atât credincioşi din localitate, cât şi din Timişoara, iar în scurt timp activitatea corală a depăşit cadrul bisericii parohiale şi s-a făcut cunoscută atât în plan regional, cât şi internaţional. Corul „Învierea“ face parte din Asociaţia Naţională Corală din România şi este laureat al mai multor festivaluri corale. A reprezentat România la festivalurile de folclor din Cetereze – Serbia şi Tudora – Republica Moldova, a concertat şi a legat prietenii cu românii din Veneţia, Verona, Cernăuţi, Valea Timocului şi Banatul Sârbesc. „În urmă cu şapte ani m-am alăturat iniţiativei părintelui Nicolae Strizu din dragostea de cânt şi Biserica noastră strămoşească, din dorinţa de a păstra şi încuraja valorile neamului nostru. În ceea ce priveşte cântarea corală, îmi plac armoniile, sunetul polifonic, modul în care vocile se pot armoniza. Am reuşit să mă apropii de Biserică datorită faptului că am avut în jurul meu oameni care au ştiut să prezinte viaţa Bisericii aşa cum este ea, cu frumuseţea şi specificul ei“, a specificat Adrian Palamariuc, membru al Corului „Învierea“.

Comentarii Facebook


Știri recente