Evanghelia Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți

Biserica Ortodoxă se va afla mâine, 10 martie 2013, în cea de-a treia duminică a Triodului. În cadrul Sfintei Liturghii se va citi pericopa din Evanghelia după Matei, capitolul 25, versetele de la 31 la 46, în care se vorbește despre Înfricoșătoarea Judecată.

„Întotdeauna când am auzit această denumire liturgică a acestei duminici m-am întrebat de ce se numește Înfricoșată Judecată. Am găsit un răspuns minunat în prima epistolă a Sfântului Maxim Mărturisitorul care spune că Înfricoșata Judecată este Înfricoșată pentru că este foarte dreaptă. În sensul că atunci când vor fi toți în fața lui Hristos Judecătorul sufletele noastre vor fi descoperite în tot ceea ce am făcut pe parcursul vieții noastre pământești”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

La Judecata de Apoi, fiecare om va da seama de faptele sale. Chiar dacă poate contextul social actual este unul dificil, milostenia și faptele bune trebuie să facă parte din viața fiecăruia dintre noi.

„De ce Hristos insistă atât de mult pe faptele milei trupești ca și criteriu al Înfricoșatei Judecăți? De ce suntem întrebați dacă am hrănit pe cel flămând, dacă am adăpat pe cel însetat, dacă l-am îmbrăcat pe cel gol ? Răspunsul, cred eu, ar fi acesta că tot ceea ce vom face noi pentru cei din preajma noastră, de fapt, îi facem lui Hristos”, a mai spus PS Părinte Ignatie Mureșanul.

Evanghelia din Duminica Înfricoșătoarei Judecăți ne arată că, fără iubire milostivă, nimeni nu se poate mântui. A fost rânduită în această perioadă a Triodului pentru a ne ajuta să înțelegem că, în timpul Postului Mare, avem șansa, prin pocăință, să dobândim un răspuns bun la Judecata de Apoi.

„Ca să ai puterea să recunoști că Hristos este în cel de lângă tine trebuie să-L cunoști în Sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie este cea care te ajută, care îți dă putința să regăsești pe Hristos în semenul tău nevoiaș. Prin urmare Liturghia, asceza, nevoința caracteristică Postului Mare nu este altceva decât o condiție preliminară esențială în a-L recunoaște pe Hristos în cei de lângă noi”, a mărturisit PS Părinte Ignatie Mureșanul.

Această duminică mai este numită și a Lăsatului Sec de Carne. Începând de luni, 11 martie, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Albă, care precede începutul Păresimilor și este menită să îi pregătească pe credincioși pentru perioada de pocăință și post care va urma. Postul Mare sau al Sfintelor Paști va începe, anul acesta, pe 18 martie.

Comentarii Facebook


Știri recente