Episoade biblice: Pe ce „piatră” e zidită Biserica nebiruită de „porțile iadului”?

Petru

Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui, îi spune Mântuitorul Sfântului Apostol Petru potrivit Evangheliei după Matei (16:18).

Ce înseamnă „piatra” pe care e zidită Biserica și de ce este nu o biruie nimic a explicat Sfântul Ioan Gură de Aur în Omilii la Matei.

Pe ce „piatră” e zidită Biserica

Marele Arhiepiscop al Constantinopolului subliniază în Omilia 54 că Biserica este zidită pe „credința în mărturisirea lui Petru”: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.

Sfântul Ioan arată că Biserica nu este zidită pe Apostolul Petru, ci pe mărturisirea lui de credință.

Astfel, chiar dacă Mântuitorul îi spune „Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri”, nu după mult timp îl și mustră:  „Mergi înapoia Mea, satano! Sminteală Îmi eşti; că nu cugeţi cele ale lui Dumnezeu, ci cele ale oamenilor”.

Mântuitorul l-a mustrat atât de aspru deoarece, după cum expune Sf. Evanghelist Matei, „Petru, luându-L la o parte, a început să-L dojenească” sfătuindu-L pe Hristos să evite patimile și răstignirea.

„Iisus Hristos, vorbindu-i lui Petru n-a mai adăugat nimic, ci precum credința era desăvârșită, El promite să-și zidească Biserica Sa pe mărturisirea lui”, spune Sfântul Ioan Hrisostom.

De ce este nebiruită Biserica

Făcând referire la același verset în care Mântuitorul spune că „porțile iadului” nu vor birui Biserica, Sfântul Ioan Gură de Aur argumentează tăria Bisericii pe faptul că ea este edificată pe temelia apostolilor și a prorocilor:

„Dar pentru că e atât de neclătinată clădirea, pentru că e atât de nesfărâmat zidul să vedem cum i-au pus apostolii temeliile, cât de adânc au săpat ca să fie clădirea de neclintit. N-au săpat adânc! N-au avut nevoie de atâta osteneală. De ce? Pentru că au găsit temelie veche, temelia prorocilor”.

Reflectând la trecerea prin istorie a Bisericii, marele ierarh spune că dacă nu am crezut în cuvintele Mântuitorului să credem în fapte:

„Câți tirani n-au vrut să biruie Biserica? Câte tingiri? Câte cuptoare? Câți dinți de fiare și săbii n-au fost ascuțite? Și n-au biruit! Unde sunt cei ce i-au adus război? Au amuțit și au fost dați uitării. Dar Biserica unde-i? Strălucește mai mult decât soarele! Aceia s-au stins, iar Biserica e nemuritoare. Dacă n-au învins când creștinii erau puțini, cum vor putea învinge acum, când credința a umplut lumea?”, spunea Sf. Ioan în secolul 4.

Sfântul Apostol Petru

Sfântul Apostol Petru este cinstit în Biserica Ortodoxă împreună cu Sfântul Apostol Pavel în data de 29 iunie, după o perioadă de post cu o durată variabilă de la an la an, în funcție de data Sfintelor Paști.

Sf. Petru era pescar din Betsaida, la Marea Galileei, şi se numea Simon înainte de a se întâlni cu Domnul Iisus Hristos.

Era frate cu Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat” la slujirea credinţei. El era cel mai ârstnic dintre cei doisprezece Ucenici şi deseori vorbea în numele Apostolilor, rugând pe Învăţătorul să le explice înţelesul tainelor credinţei.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente