Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul recomandă creștinilor o viață echilibrată ca a Sf. Paisie

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul le-a recomandat credincioșilor aflați la slujba de hram oficiată joi la Biserica „Șerban Vodă” să urmeze modelul de viețuire echilibrată practicat de Sf. Paisie de la Neamț și de ucenicii săi.

„Modul viețuirii echilibrate pe care l-a trăit sfântul Paisie și toți ucenicii săi este un model pentru noi”, a spus ierarhul făcând referire la rânduiala atonită practicată de Sf. Paisie și obștile monahale pe care le-a povățuit.

„Dacă suntem ființe raționale și ne organizăm în mod judicios viața găsim timp și pentru a ne asigura cele necesare traiului și pentru a da o educație frumoasă, creștinească copiilor și nepoților, pentru a ne îngriji casa, dar și pentru a găsi timp să citim o rugăciune, viața unui sfânt, un capitol-două din Sfintele Evanghelii în fiecare seară înainte de culcare”, a îndemnat PS Varlaam.

„Găsim puterea de a veni împreună cu copiii în duminici și sărbători la biserică pentru a primi binecuvântare de la Dumnezeu ca săptămâna viitoare să fie o treaptă mai sus în creșterea noastră duhovnicească”, a adăugat ierarhul.

Viața echilibrată a Sf. Paisie

Preasfințitul Părinte Varlaam a spus că viața Sfântului Paisie ne arată tuturor, atât mirenilor, cât și monahilor, faptul că trebuie să găsim în viața noastră „o cheie a echilibrului”.

„Adică să fim în aceeași măsură oameni realiști, ocupându-ne de cele necesare vieții noastre într-o măsură rezonabilă, și în aceeași măsură să ne ocupăm și de mântuirea sufletului, de sfințirea vieții noastre”.

Ierarhul a spus despre Sfântul Paisie Velicicovschi de la Neamț, „marele isihast și dascăl al rugăciunii pentru toate popoarele ortodoxe din Răsăritul Europei” că era un om foarte pragmatic:

„Cine cercetează arhiva Mănăstirii Neamț și vede documentele emise de el rămâne uimit cât de realist era, cât de pragmatic”, a spus Preasfinția Sa exemplificând cu:

„biletele prin care să dădeau de la depozitele mănăstirii săpun pentru curățirea lenjeriei, care era schimbată de două ori pe săptămână într-o comunitate de aproape o mie de călugări, instrucțiunile pentru modul în care trebuia preparată mâncarea la trapeza mănăstirii ca să nu provoace boli de stomac viețuitorilor și închinătorilor, modul în care era organizată bolnița, farmacia care arăta ca una din Occident, tipografia și școala de caligrafie” ș.a.

Evidențiind toate aceste activități care se desfășurau în paralel cu rânduiala de rugăciune la Mănăstirea Neamț în vremea Sf. Paisie, Episcopul Varlaam a îndemnat la meditație asupra vieții noastre:

„Adeseori ne scuzăm că nu mai avem timp pentru lectură, pentru rugăciune, că de-abia așteptăm duminica să ne odihnim de truda de peste săptămână și că Dumnezeu înțelege că nu putem veni la biserică”.

În finalul predicii, părintele episcop s-a rugat Sf. Paisie să ne dăruiască înțelepciunea de a-i urma pilda luminoasă, „pilda urmată de atâția ucenici ai săi care astăzi strălucesc ca stelele pe cerul Împărăției lui Dumnezeu”.

Biserica „Șerban Vodă”

Credincioşii care au participat la sărbătoarea Parohiei „Șerban Vodă” au venit încă de la primele ore pentru a aduce cinstire unui fragment din moaştele Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ ce se află în această biserică bucureșteană.

Lăcașul de cult mai are hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae.

Biserica este situată în cartierul Progresul de la marginea de sud a Capitalei.

Parohia Șerban Vodă a luat ființă în anul 1940, sub arhipăstorirea vrednicului de pomenire Patriarhul Nicodim Munteanu. Aceasta cuprinde o parte din teritoriul fostei comune Șerban Vodă, de la care a păstrat și numele.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente