Episcopul vicar Timotei Prahoveanul: Pocăinţa este un exerciţiu pe care trebuie să îl practicăm toată viaţa

În omilia rostită duminică, 13 ianuarie 2019, la Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat faptul că „pocăinţa este un exerciţiu lung pe care trebuie să îl practicăm toată viaţa”.

În acest sens, ierarhul a citat din părintele Cleopa care spunea că pocăinţa unei persoane se încheie la mormânt.

„Ea nu durează câteva ceasuri cum durează un curs, nu durează nici măcar câţiva ani, ci durează până la uşa mormântului”, a evidenţiat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Totodată, Preasfinţia Sa a evidenţiat că „pocăinţa este un lucru esenţial, care nu se arată în faţa oamenilor”.

„Nu ne pocăim pentru a fi lăudaţi de oameni, ci ne căim de ceea ce am greşit şi încercăm să îndreptăm ce mai putem din viaţa noastră pentru a fi bineplăcuţi lui Dumnezeu şi pentru a primi harul Duhului Sfânt”, a evidenţiat ierarhul.

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit Duminică în Catedrala Patriarhală. Foto credit: Gheorghe Anghel/Basilica.ro

Un alt aspect principal al predicii sale a vizat condiţiile pentru dobândirea Împărăţiei Cerurilor, Împărăţie la care suntem chemaţi cu toţii.

Ierarhul a adus aminte de momentul în care Hristos a arătat spre un prunc şi le-a spus ucenicilor: „până nu veţi fi ca pruncii nu veţi intra în Împărăţia lui Dumnezeu”.

Astfel, Preasfinţitul Părinte Timotei a afirmat că „pocăinţa şi ajungerea la măsura nevinovăţiei pruncilor trebuie să fie preocupările noastre de căpătâi”.

„Dacă nu ajungem la măsura nevinovăţiei unui prunc înseamnă că nu suntem vrednici de Împărăţia lui Dumnezeu”, a concluzionat ierarhul.

Totodată, Părintele Episcop a oferit mai multe exemple de pocăinţă precum: Zaheu Vameşul, Apostolul Petru, Sfântul Apostol Pavel etc şi a tras un semnal de alarmă asupra faptului că, din păcate, societatea contemporană preferă alt tip de modele.

„Acestea sunt exemple de pocăinţă spre care trebuie să privim, dar în schimbul acestor exemple atât de grăitoare noi preferăm altfel de modele. Lumea modernă este preocupată de altfel de modele nu ca acestea pe care le-am amintit şi spre care va trebui să privim pentru a nu pierde Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

Foto credit: Gheorghe Anghel/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente