Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a primit premiul „Dumitru Stăniloae” al Academiei Române

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a primit joi premiul „Dumitru Stăniloae” al Academiei Române pentru lucrarea „Așezămintele românești din Țara Sfântă”, apărută la Editura Basilica în 2014.

Ceremonia de decernare a premiilor Academiei Române pentru anul 2016 a avut loc joi, 13 decembrie 2018, începând cu ora 10:00.

Laureații au fost premiați de Biroul Prezidiului Academiei Române, condus de Ioan Aurel Pop, președintele forului.

Prezidiul Academiei Române. ©Academia Română

Președintele Academiei Române a precizat pentru Radio Trinitas, că premiile recompensează cele mai bune lucrări şi prezenţe culturale şi ştiinţifice româneşti realizate de-a lungul anului 2016, „un florilegiu de realizări”:

„Este o sărbătoare a spiritului românesc în ansamblu. A fost o activitate festivă, ceea ce onorează și instituția și pe cei premiați”.

Laureat al premiului Secției Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a fost Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, distins cu premiul „Dumitru Stăniloae” pentru lucrarea „Așezămintele românești din Țara Sfântă”.

Ierarhul a explicat că proiectul premiat a pornit de la lucrarea de doctorat a Preasfinției Sale, menită să aducă lumină în istoria de aproape o sută de ani a Așezămintelor românești din Țara Sfântă.

„Este o împletire a unor informații cu imagini valoroase, de arhivă, care vorbesc despre istoria acestor așezăminte”, a subliniat PS Timotei, amintind că grafica volumului a fost realizată de maicile de la Mănăstirea Stavropoleos.

„Sunt bucuros că Academia a premiat această lucrare, nu în ceea ce mă privește, ci pentru istoria acestor așezăminte românești și pentru locul special pe care îl ocupă în istoria Bisericii Ortodoxe Române și în inimile multor români”, a adăugat Episcopul vicar.

PS Timotei primind premiul Dumitru Stăniloae al Academiei Române. ©Basilica.ro

Președintele Secției Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie, Acad. Alexandru Surdu, a vorbit despre premiul „Dumitru Stăniloae” al Academiei Române.

„Premiul Dumitru Stăniloae a fost înființat la inițiativa noastră fiindcă Dumitru Stăniloae a fost membru al secției noastre, unul dintre primii academicieni de după 1990”, a spus Alexandru Surdu.

Despre Părintele Stăniloae, Acad. Al. Surdu, a mărturisit că „fiind un șagunist” i-a cunoscut îndeaproape opera și viața și „ca amintire am înființat Premiul Dumitru Stăniloae la care acordăm în fiecare an câte o distincție pentru lucrările din domeniul teologiei, istoria religiilor și istoria Bisericii Ortodoxe în mod special”.

Academia Română acordă, începând cu acest an, un număr de 81 de premii, purtând, fiecare, numele unei personalități din domeniul cultural sau științific reprezentat în cele 14 secții ale Academiei Române: filologie și literatură, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, științe tehnice, agronomie și silvicultură, medicină, economie, științe juridice și sociologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte, arhitectură și audiovizual, știința și tehnologia informației.

Premiile Academiei Române au fost inițiate prin donație de Alexandru Ioan Cuza în 1863, încă înainte de înființarea însăși a instituției academice.

Foto credit: Academia Română

Comentarii Facebook


Știri recente