Episcopul Timotei Prahoveanul despre cum a reacționat Sf. Nectarie la calomnii

Predica rostită vineri de Episcopul vicar Timotei Prahoveanul la hramul Mănăstirii Radu Vodă a surprins modul în care a reacționat Sfântul Ierarh Nectarie la calomniile și defăimările aduse din invidie chiar de cei care i-au fost cândva prieteni.

Părintele episcop a amintit ascensiunea fulminantă a tânărului ierarh Nectarie în Biserica Alexandriei și apoi alungarea lui din funcție ca urmare a invidiei și calomniilor celor care îi fuseseră prieteni.

Pentru că devenise foarte iubit de credincioși, el a fost acuzat că-și apropie poporul pentru a deveni el însuși patriarh. Din cauza intrigilor, a fost alungat din Alexandria, dar le-a răbdat pe toate cu râvnă, smerenie și tăcere. A mers la Atena, unde ajunsese chiar în situația de a nu mai avea ce mânca.

„Era răvășit, nu înțelegea cum ispitele îi făcuseră atâta tulburare în viața sa care fusese dintotdeauna închinată Domnului. După ce a încercat să meargă la Muntele Athos, s-a așezat la Atena, unde vreme de șapte luni nici nu a avut ce mânca, nu a fost primit nicăieri la slujbă, dușmănit fiind de cei care-i fuseseră colegi și care se considerau altădată prieteni”, a evocat PS Timotei.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus că „viața Sfântului Nectarie este un prilej de a ne gândi la faptul că Dumnezeu nu rămâne nimănui dator”:

„Se poate ca uneori slujitorii Bisericii să primească foarte multe cuvinte nedrepte, defăimări, nedreptăți evidente, așa cum s-a întâmplat în cazul Sfântului Nectarie. Dar Dumnezeu nu uită să răsplătească râvna, răbdarea, umilința, smerenia și tăcerea celor care-l iubesc pe El. Așa se explică numărul mare de minuni, de tămăduiri pe care Sfântul Ierarh Nectarie le săvârșește pretutindeni acolo unde este chemat în ajutor”.

Preasfinția Sa a subliniat că pentru aceste minunate vindecări și minuni, Sfântul Nectarie se bucură de o cinstire aparte în întreaga Biserică iar numeroase biserici și mănăstiri noi sunt închinate lui.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Basilica.ro (@basilica.ro) pe


După Sfânta Liturghie, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul i-a oferit Arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă, un coș cu flori cu prilejul aniversării ocrotitorului său spiritual.

La final, Preasfințitul Părinte Timotei i-a mulțumit ierarhului împreună slujitor, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, și a transmis binecuvântări și felicitări credincioșilor prezenți și tuturor celor care sprijină Mănăstirea Radu Vodă.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

6.000 persoane la Marșul pentru Viață din Chicago

Cel puțin 6.000 persoane au participat duminică, 13 ianuarie 2019, la Marșul pentru Viață din Chicago, informează Știri pentru viață. Marșul trage anual un semnal de alarmă asupra gravității și amplorii avortului în întreaga lume.…