Episcopul Timotei de sărbătoarea Sf. Ilie: Râvna de altădată este schimbată în vremea noastră cu o cumplită indiferenţă

În omilia rostită vineri cu prilejul hramului bisericii Sfântul Ilie Ghencea, Episcopul Timotei Prahoveanul a evidenţiat faptul că râvna pe care o aveau oamenii cei iubitori de Dumnezeu din vechime „este schimbată în vremea noastră cu o cumplită indiferenţă”.

Ierarhul a făcut referire la râvna pe care a avut-o Sfântul Ilie care „a cunoscut drumul pribegiei” mergând în Muntele Horebului pentru a se întâlni cu Dumnezeu şi a subliniat că noi, cei de astăzi, deşi de cele mai multe ori „avem biserica lângă blocul nostru sau foarte aproape rămânem comozi şi indolenţi nedorind întâlnirea cu Dumnezeu”.

El a precizat că noi am părăsit această râvnă, însă a atras atenţia că trebuie să o „redescoperim bucurându-ne întotdeauna de întoarcerea la Dumnezeu şi de întâlnirea cu El”.

Ierarhul a spus că din călătoria pe care a efectuat-o profetul Ilie în Horeb învăţăm că „toate pelerinajele pe care le facem pentru întâlnirea cu Dumnezeu sunt fapte care ne aduc aminte de lucrarea sfinţilor, a prorocilor, a oamenilor drepţi care s-au ostenit mult pentru întâlnirea cu Dumnezeu”.

Sfântul Ilie a fost un om plin de curaj

Ierarhul l-a numit pe Sfântul Ilie drept „unul dintre marii apărători ai credinţei monoteiste” şi a evidenţiat faptul că „a fost un om plin de curaj care nu s-a sfiit să spună adevărul” chiar înaintea conducătorilor lumeşti din aceea perioadă.

„A avut curajul să meargă înaintea regelui şi să-i spună că singurul Dumnezeu care a creat lumea şi căruia îi datorăm cu adevărat cinstire este Dumnezeul Savaot şi că orice închinare la idoli este o gravă rătăcire şi va aduce asupra poporului pe care îl conducea mari nenorociri”, a spus Preasfinţia Sa.

Prin vrerea lui Dumnezeu, Sfântul Ilie a fost găzduit în vreme de restrişte în casa unei văduve din Sarepta Sidonului. La rugăciunea profetului, în toată această perioadă hrana din casa văduvei nu s-a împuţinat.

Făcând referire la minunea înmulţirii hranei, ierarhul a citat din Sfântul Ioan Hrisostom şi explicat semnificaţia lucrurilor aflate în casa văduvei.

„Apa din casa femeii ne aduce aminte de Taina Botezului, untdelemnul ne aduce aminte de Taina Sfântului Maslu, iar făina de Euharistie. Surcelele sau lemnele de foc pe care le avea pentru a face ultima turtă înainte de a muri reprezintă Taina Crucii”, a spus Preasfinţia Sa.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit faptul că profetul Ilie a fost prezent la Schimbarea la faţă a Mântuitorului pe Muntele Taborului şi va fi înaintemergător al celei de-a doua veniri a lui Hristos.

La final, Preasfinţia Sa a oficiat Slujba Parastasului pentru ctitorii lăcaşului de cult trecuţi în veşnicie.

Biserica Sfântul Ilie Ghencea a fost sfinţită în data de 4 decembrie 2004. Pictura lăcaşului de cult a fost sfinţită de Patriarhul României în anul 2013.

Foto credit: captură video Trinitas Tv

Comentarii Facebook


Știri recente