Episcopul Macarie în vizită la românii din Norvegia

Zilele acestea PS Macarie al Europei de Nord a vizitat românii din Norvegia. Ierarhul, împreună cu preoţii şi diaconii care l-au însoţit, a întărit în credinţă credincioşii prin spovedanii şi oficierea slujbei euharistice, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În prima zi a şederii Preasfinţiei Sale în Norvegia, vineri, 17 martie 2017, un tânăr român bolnav de cancer şi stabilit la Oslo a fost asistat duhovnicește până în ultima clipă a vieții pământești.

Mai departe, Părintele Episcop împreună cu preotul român Andrei Sofa și cu preotul rus Alexander, în prezența credincioșilor ortodocși români, ruși, dar și norvegieni și suedezi, a săvârșit sâmbătă Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți în biserica din fosta capitală  a Norvegiei, în Trondheim.

Cei prezenţi au avut posibilitatea de asculta cuvântul ierarhului lor care le-a vorbit despre rolul deosebit al sfinților regi și voievozi ortodocși în istoria mântuirii popoarelor. Ca semn al mărturisirii Ortodoxiei pe meleagurile norvegiene, Părintele Episcop a oferit pentru biserica ortodoxă din Stiklestad icoana Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și drapelul României.

În Duminica Sfintei Cruci, 19 martie 2017, PS Macarie a slujit la Oslo. Aici, a subliniat că Sfânta Cruce devine semnul vizibil al iubirii jertfelnice al lui Dumnezeu pentru om.

La finalul slujbei, Părintele Episcop a admirat lucrările plastice, având ca temă Crucea, realizate de copiii din școala parohială cu ocazia acestei duminici, împărtășindu-le, la rândul lui, o rugăciune învățată în copilărie de la bunica sa, creație ce reflectă familiaritatea, dar și profunzimea teologiei Crucii în gândirea și simțirea țăranului român.

„În această duminică a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, cu mare bucurie și emoție împărtășesc cu frățiile voastre rugăciunea Sfintei Cruci, care mi-a marcat copilăria, umplând-o cu mireasma de neuitat a evlaviei satului meu natal năsăudean de la poalele Munților Țibleș. Această rugăciune a Sfintei Cruci am învățat-o de la bunica mea Parascheva, care nu știa carte, însă la fel ca mulți bătrâni din satul românesc de odinioară îl căuta pe Dumnezeu cu propriile sale cuvinte, fiind înaintată în cultura Duhului, în credincioșie și smerenie.

Sfântă Cruce armă tare,
Feri-mă de supărare;
Sfântă Cruce armă dulce,
Fii cu mine încotro m-oi duce;
Sfântă Cruce a lui Hristos,
Să-mi fii mie de folos.
Cruce-n casă, cruce-n masă,
Cruce în toți patru cornuri de casă.
Dumnezeu îi cu noi la masă,
Maica Sfântă-i la fereastră,
Îngerii împrejur de casă,
Maica Sfântă îi cu poala întinsă
Și pe noi toți ne cuprinsă.
Cruce în patul nost,
Dumnezeu îi la capul nost,
Dumnezeu ne-o apărat,
De vrăjmașul necurat,
De șarpele înveninat,
De iadul întunecat.
Sfântă Cruce, păzește-mă,
Maică Sfântă, acoperi-mă,
Înger bun, trezește-mă,

Doamne, mântuiește-mă. Amin!”

Comentarii Facebook


Știri recente