Elevii participanţi la Concursul de poveşti organizat în Școala Generală din Micherechi au fost premiaţi

La Școala Generală din Micherechi, Ungaria, s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție a Concursului de povești pentru copii Vasile Gurzău, intitulat după numele unui cunoscut povestitor român din comuna Micherechi care a trăit între anii 1898-1980. La competiţie au participat 24 de elevi, din clasele I-VIII.

PS Siluan al Ungariei a fost prezent la eveniment alături de clerici şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Rând pe rând, începând de la cei mai mici, din clasa I, și până la cei mari, din clasa a VIII-a, elevii au venit în fața publicului și au rostit câte o poveste, preluată atât din literatura română, cât și din creațiile povestitorilor români din Ungaria, spuse în graiul local, sau chiar și creații recente ale unor povestitori de astăzi, adaptate la teme de actualitate.

Poveștile, răsplătite cu aplauze, au fost apreciate de un juriu.

La final, au fost acordate premiile I, II și III, pe categorii de clase: I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII, precum și câteva premii speciale, oferite de Episcopul Siluan, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) și Autoguvernarea Românească Județeană din Bichiș. Toţi ceilalți elevi participanți au primit câte un cadou din partea Primăriei locale.

În prezent, la Școala Generală Românească din Micherechi învață un număr de 110 elevi, sub îndrumarea a 13 profesori și a altor două cadre didactice suplinitoare.

Vasile Gurzău este unul dintre povestitorii cunoscuți ai românilor din Ungaria, alături de Mihai Purdi, din Otlaca Pustă, sau Teodor Șimonca, din Chitighaz. El s-a născut la Micherechi în 16 martie 1898, într-o familie numeroasă, cu 5 copii, a trăit viața în condiții grele, alături de ceilalți consăteni ai săi, și chiar dacă nu a făcut multă școală și-a descoperit și cultivat cu multă sârguință talentul povestitului.

Foto Credit: Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei

Comentarii Facebook


Știri recente