Elevi de la 13 licee, implicaţi în Proiectul Comori ale spiritualității românești, s-au întâlnit cu Patriarhul României

Elevi de la 13 licee, implicaţi în Proiectul „Comori ale spiritualității românești”, s-au întâlnit vineri cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Evenimentul a avut loc în Palatul Patriarhiei, unde Patriarhul i-a felicitat pentru implicarea în proiecte culturale, istorice și de ecologizare.

„Vă felicităm, vă dorim ajutor de la Dumnezeu în toată lucrarea de formare intelectuală, dar şi patriotică naţională, pentru dragostea pe care o arătaţi faţă de valorile eterne ale spiritualităţii creştine româneşti”, a spus Preafericirea Sa.

Adresându-se tinerilor, Patriarhul României le-a apreciat „activităţile, modul de organizare şi cooperare între diferite colegii”.

„Iniţiativa a aparţinut Colegiului Naţional Mihai Viteazul care are o tradiţie foarte frumoasă de cooperare cu Biserica şi care iubeşte tradiţiile româneşti”.

„Noi vă considerăm ca un exemplu pentru alte licee şi alte colegii şi în acelaşi timp suntem bucuroşi că aţi creat un climat de frumoasă întâlnire şi cooperare între diferite regiuni”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat speranţa că tinerii vor transmite mai departe valorile credinţei ortodoxe româneşti.

„Sperăm ca în viitor atunci când veţi deveni şi dumneavoastră conducători de instituţii cum sunt profesorii dumneavoastră să aveţi bucuria de a spune că transmiteţi mai departe ceea ce aţi primit şi aceasta înseamnă tradiţia: a trăi în Hristos şi a transmite frumuseţile valorilor creştine generaţiilor care urmează”.

Proiectul Național „Comori ale spiritualității românești” a implicat 172 de elevi din 13 colegii naționale, licee militare și seminarii teologice și a avut ca scop promovarea valorilor autentice ale spiritualității românești.

Scopul principal al proiectului a fost promovarea valorilor autentice ale spiritualităţii româneşti în rândul elevilor şi al cadrelor didactice de la unităţi de învăţământ din diferite regiuni ale ţării.

Organizatorii şi-au propus:

  • să evidenţieze frumuseţea pământului românesc şi să-i educe pe tineri în spiritul protejării acestuia, prin implicarea în activităţi de ecologizare a mediului;
  • să cultive interesul pentru cultura şi istoria poporului român, prin prezentarea unor informaţii din domenii precum: geografie, literatură, artă, religie, folclor, prin organizarea unor simpozioane şi vizitarea unor obiective turistice reprezentative.

Pentru dezvoltarea capacităţii de comunicare a ideilor şi a sentimentelor, proiectul a încurajat folosirea diferitelor moduri de exprimare: scrisul, pictura, fotografia, filmul, muzica şi dramatizarea.  De asemenea, prin schimbul de experienţă, s-a dorit familiarizarea elevilor cu viaţa de licean într-o unitate de învăţământ cu specific civil, militar şi teologic.

Foto Credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…