„Educaţia religioasă a tineretului creştin-ortodox“

Serile catehetice Părintele Cleopa Ilie organizate la Protopopiatul Botoşani au continuat marţi, 26 ianuarie 2016, cu o conferinţă intitulată Educaţia religioasă a tineretului creştin-ortodox. Despre Ortodoxie, informează site-ul doxologia.ro.

Credincioşii din Botoşani au participat în cea de-a doua zi a acestei săptămâni la o nouă conferinţă organizată la sediul protopopiatului. De această dată, tema întâlnirii, „Educaţia religioasă a tineretului creştin-ortodox. Despre Ortodoxie“, a fost pregătită şi prezentată de preoţii Vasile Burlacu, Marius Babiuc şi Marian Stărică.

„Educaţia religioasă constituie o latură aparte a educaţiei care presupune o mare responsabilitate deoarece se lucrează cu sufletele tinerilor. Ea trebuie începută încă din familie. Părinţii trebuie să supravegheze şi să corecteze deprinderile religioase. Educaţia religioasă se continuă apoi, potrivit nivelului de înţelegere al tinerilor în grădiniţă, în şcoală, pentru a se forma în sufletele acestora impresii, deprinderi de conduită şi sentimente cu ajutorul cărora să devină o adevărată persoană deschisă comunicării cu Dumnezeu şi semenii. Educaţia religioasă contribuie în mare măsură la educaţia moral-civică a tânărului. Acordăm o atenţie deosebită dezvoltării morale, ştiind faptul că de calitatea deprinderilor formate în copilărie depinde calitatea viitorului adult“, a rezumat preotul misionar protopopesc Petru Fercal, moderatorul întâlnirii.

Dintotdeauna, Biserica Ortodoxă a avut grijă „ca în tinda ei“ să funcţioneze o şcoală în care tinerii şi creştinii să se bucure de frumuseţea învăţăturii. Mulţi ierarhi români, printre care şi Andrei Şaguna, s-au implicat în înfiinţarea, dezvoltarea şi menţinerea învăţământului, pentru emanciparea poporului român prin cultură, mai ales prin şcolile primare confesionale (numite atunci poporale), care erau sub conducerea directă a Bisericii.

„La finalul conferinţei, Corul Liceului de Artă «Ştefan Luchian» din Botoşani, dirijat de prof. Valentin Lupu, a interpretat câteva piese muzicale, arătând că numai prin muncă, disciplină, jertfelnicie şi trăire sfântă pot fi gustate bucurii duhovniceşti, în comuniune cu Dumnezeu“, a precizat preotul misionar Petru Fercal.

Comentarii Facebook


Știri recente