Editura Basilica | A apărut volumul „Reședința Patriarhală: istorie și artă”

Volumul „Reședința Patriarhală: istorie și artă” a apărut recent la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Lucrarea aparține Arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.

Apărut în Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, volumul este dedicat „memoriei Patriarhului Miron Cristea, fervent militant pentru Marea Unire din 1918 și ctitor al Reședinței Patriarhale”.

Publicată în format mare, bogat ilustrată, cu explicații, date istorice și detalii semnificative, lucrarea reprezintă o incursiune într-una dintre cele mai semnificative clădiri ale Bisericii.

În Cuvântul înainte, Părintele Patriarh Daniel felicită pe autor pentru o lucrare care „contribuie la o mai bună cunoaștere a istoriei Bisericii noastre”, și își exprimă convingerea că ea va fi „utilă nu doar pentru slujitorii Bisericii noastre, ci și pentru cei interesați să cunoască istoria, cultura și spiritualitatea poporului român”.

Autorul precizează în Introducere că „Reședința Patriarhală are o istorie de peste 350 ani”.

„În aceste secole, numeroase evenimente, etape, schimbări, refaceri și prefaceri s-au petrecut atât între zidurile ei, cât și în incinta care o înconjoară, după cum numeroși au fost viețuitorii, ierarhii, întâistătătorii, oaspeții, vizitatorii, ctitorii, constructorii și restauratorii”, a amintit vicarul patriarhal.

Arhim. Paisie Teodorescu spune că lucrarea vine să umple un gol din literatura de specialitate, deoarece restul monumentelor de pe Dealul Patriarhiei s-au bucurat de atenția cercetătorilor, dar Reședința Patriarhală a fost puțin sau deloc abordată”.


Lucrarea poate fi cumpărată de la de la Librăria Cărţilor Bisericeşti (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Kreţulescu), Magazinul Daruri pentru pelerini (Piaţa Gării de Nord, nr. 1-3, ieşire Calea Griviţei), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1).

De asemenea, lucrarea poate fi vizualizată pe site-ul www.colportaj.ro şi poate fi comandată la adresele: [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 0737. 145. 184.

Mai multe apariții editoriale AICI.

Comentarii Facebook


Știri recente