Dumnezeu ne iubeşte în orice situaţie dificilă ne-am afla şi aşteaptă ca noi să-I cerem ajutorul – Patriarhul Daniel

„Dumnezeu ne iubeşte în orice situaţie dificilă ne-am afla şi aşteaptă ca noi să-I cerem ajutorul şi El să fie Mântuitorul nostru”, le-a spus duminică Patriarhul Daniel credincioşilor de la Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche.

Explicând textul biblic duminical, care face referire la Umblarea pe mare – Potolirea furtunii, Părintele Patriarh a menţionat că prin această încercare ucenicii Mântuitorului Hristos „s-au întărit în credinţă şi în evlavie şi I S-au închinat Lui văzând puterea Sa dumnezeiască.”

Furtuna de pe mare a fost un examen pe care ucenicii Mântuitorului l-au trecut cu ajutorul Învăţătorului lor.

„Mântuitorul Iisus Hristos a dorit să-i înveţe pe ucenici nu doar oferindu-le totul de-a gata în mod minunat, rezolvând uşor problemele pentru oameni comozi, ci i-a lăsat şi pe ei să se lupte singuri, să vadă importanţa ajutorului lui Dumnezeu în vreme de încercare”, a spus Preafericirea Sa.

De ce e necesar ajutorul divin

Patriarhul a făcut referire şi la situaţia în care atunci când totul este bine în viaţa omului acesta „nu se mai întreabă de unde vine binele”. În situaţia opusă, „când omul este copleşit de necazuri, încercări, boală, suferinţă, o mulţime de situaţii dificile, atunci se întreabă unde este Dumnezeu şi de ce nu îl ajută”.

„El este prezent, dar nu L-ai chemat, pentru că ai crezut că te descurci singur. Evanghelia de astăzi ne arată că sunt situaţii în care omul nu poate conta doar pe propria putere, inteligenţă, performanţă şi profesionalism”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pentru a argumenta aspectul prezentat mai sus, Patriarhul a făcut precizarea că „pescarii erau profesionişti, dar situaţia furtunii pe mare i-a depăşit şi aveau nevoie de ajutor de la Dumnezeu”.

Semnificaţiile corabiei

Părintele Patriarh a surprins apoi semnificaţiile liturgice ale corabiei care este „simbolul Bisericii de-a lungul veacurilor”.

„Corabia din Evanghelia de astăzi este Biserica lui Hristos. Furtuna, valurile, vântul potrivnic înseamnă persecuţiile, ereziile, ostilitatea lumii faţă de mesajul Evangheliei, ura lumii păcătoase faţă de Hristos şi faţă de ucenicii care propovăduiesc Evanghelia, după cum ni se arată în Sfânta Scriptură şi în istoria Bisericii”.

„Corabia aceasta este o corabie care se luptă cu valurile, după cum Biserica în marea vieţii învolburate se luptă cu vântul potrivnic, dar nădejdea mare nu este în performanţa slujitorilor Bisericii, ci în puterea lor de a-L chema pe Hristos, de a merge la Hristos şi de a-I cere ajutorul”, a subliniat Patriarhul României.

Potrivit Preafericirii Sale, „Biserica lui Hristos este în primul rând salvată de Hristos, dar cei care sunt slujitori şi trăitori în ea trebuie să ceară mereu ajutorul lui Hristos”.

Misiunea Bisericii

În omilia sa, Patriarhul a făcut referire şi la misiunea Bisericii: „După cum corabia a trecut pe ucenici de pe un mal pe celălalt, tot aşa Biserica trece pe oameni de la viaţa pământească limitată şi efemeră pe tărâmul celălalt la viaţa veşnică cerească”.

Concluzionând asupra învăţăturilor cuprinse în Evanghelia de astăzi, Patriarhul a spus că „toate încercările şi necazurile pe care le întâmpinăm în viaţă pot fi biruite cu folos duhovnicesc dacă nu contăm numai pe propriiile forţe, ci ne încredinţăm mai întâi ajutorului care vine de la Dumnezeu”.

La final, Patriarhul a oferit lăcaşului de cult mai multe volume apărute recent la editurile Patriarhiei Române, iar credincioşilor prezenţi le-a dăruit iconiţe.

Foto Credit: Mircea Florescu / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente