Duminica Vameșului și Fariseului la Catedrala episcopală din Severin

Zeci de credincioși severineni au trecut pragul Catedralei episcopale din municipiu în Duminica Vameșului și Fariseului. Drept-slăvitorii creștini au luat parte în număr mare la Sfânta Liturghie care marchează începutul Triodului, o nouă perioadă a trăirilor duhovnicești aflate sub semnul pocăinței.

La altarul sfântului lăcaș de închinare a slujit Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături soborul de preoți și diaconi ai Catedralei, după cum a precizat Cătălin Cernătescu.

Răspunsurile ceremoniei religioase au fost date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei episcopale, „Sf. Gheorghe” și “Sf. Nicodim”.

Cu binecuvântarea Părintelui Episcop, predica duminicală a fost rostită de către preotul slujitor Nicolae Gigină. Sfinția sa a pus la inima credincioșilor cuvintele Scripturii, împletite cu frumoasele învățături patristice referitoare la virtutea smereniei și la păcatul mândriei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Nicodim le-a vorbit celor prezenți despre faptul că smerenia este una dintre porțile prin care omul poate intra în Împărăția cerurilor, Duminica Vameșului și Fariseului fiind așezată la începutul perioadei Triodului, după pedagogia și înțelepciunea Părinților Bisericii. Prin acest fapt se face cunoscut omului că mai înainte de a da curs ostenelilor, nevoințelor și luptelor duhovnicești, trebuie să pună bun început prin asumarea unei smerite cugetări, bineplăcute lui Dumnezeu. În acest context, ierarhul mehedințenilor le-a vorbit celor de față despre patima slavei deșarte, așa cum o prezintă Sfinții Părinți în scrierile lor.

În încheierea cuvântului, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii la rugăciune și la practicarea virtuților care au puterea să lumineze mintea omului și să îi arate calea spre Împărăția lui Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente