Duminica Tomii la Parohia Mandra, jud. Brasov

A doua Duminică de după Paşti, numită şi Duminica Tomii, a fost o sărbătoare deosebită pentru credincioşii din localitatea Mândra, judeţul Braşov, care au primit vizita Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială, un valoros monument istoric din 1797 cu hramul „Sfintei Treimi“, ridicat de strămoşii credincioşilor din Mândra într-un stil arhitectural brâncovenesc.

În ultima perioadă, eforturile comunităţii s-au concentrat spre restaurarea catapetesmei locaşului de cult, pentru a-i reda frumuseţea de altă dată. Iconostasul a fost realizat în anul 1810, iar pictura bisericii a fost realizată la 1821.

Vizita pastorală a IPS Mitropolit Laurenţiu a fost un bun prilej de a resfinţi catapeteasma bisericii din Mândra şi de a binecuvânta lucrările realizate de parohie din ultima vreme. După sfinţire, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în care s-au aflat protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea, parohul Ioan Mitu şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Au fost prezenţi numeroşi oaspeţi, fii ai satului şi oficialităţi locale, iar mulţi dintre credincioşi au îmbrăcat costumele populare specifice Ţării Făgăraşului.

La finalul Sfintei Liturghii, potrivit mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre mărturia Apostolului Toma despre realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, unul dintre cele mai puternice argumente ale credinţei în marea minune a creştinătăţii. Ierarhul a oferit, apoi, acte de cinstire Adunării şi Consiliului parohiale, Primăriei Mândra şi binefăcătorilor parohiei.

„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru dragostea arătată de credincioşii şi preoţii noştri, împreună cu toţi cei care s-au aflat între binefăcătorii sfintelor noastre biserici. Acest sfânt locaş a necesitat o intervenţie deosebită, şi în momentul de faţă se află într-o haină nouă, binecuvântată, pentru a-şi putea continua lucrarea sa sfântă de a fi izvor nesecat de har, prin Sfânta Liturghie oficiată aici. Am adresat această chemare, de a se împărtăşi din acest har, tuturor credincioşilor prezenţi. Dacă Sfântul Apostol Toma a mărturisit în numele nostru, suntem chemaţi şi noi să fim mărturisitorii lui Hristos, mort şi înviat, pentru că Mântuitorul ne fericeşte astăzi, numindu-ne între cei care n-am văzut, dar am crezut. Şi dacă vom crede cu adevărat şi vom mărturisi prin propria noastră viaţă credinţa cea adevărată, prin faptele vieţii noastre, prin milostenia şi iubirea de semeni, vom avea garanţia că Dumnezeu se va milostivi şi ne va rândui viaţa cea veşnică pe care o aşteptăm cu toţii“, a spus ierarhul.

Mulţumirile comunităţii au venit prin parohul Ioan Mitu, care şi-a exprimat recunoştinţa faţă de ierarh pentru a doua vizită la Mândra, după ce în 2008 a binecuvântat lucrările de consolidare a locaşului de cult şi de restaurare a picturii interioare.

Comentarii Facebook


Știri recente