Duminica Samarinencei la Catedrala Patriarhală

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Liturghie din Duminica Samarinencei de la Catedrala patriarhală a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, Mitropolitul grec al Ahaei și reprezentantul Bisericii Greciei pe lângă instituțiile europene, Preasfințitul Părinte Porfirie, Episcopul cipriot de Neapolis și delegatul acestei Biserici la instituțiile europene, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

La Sfânta Liturghie săvârșită în limbile română și greacă a slujit și părintele Sorin Șelaru, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la instituțiile europene, care, împreună cu ierarhii străini și alți invitați, a participat vineri, 16 mai, la întrunirea Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană, de la Palatul Patriarhiei, informează „Ziarul Lumina”.

Cuvântul de învățătură după citirea Sfintei Evanghelii a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Preasfinția Sa a tâlcuit adevărurile de credință ce se desprind din episodul în care este prezentată întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, arătând și roadele acestei întâlniri.

„Femeia samarineancă a devenit o mare misionară. S-a botezat, a devenit creștina Fotini și împreună cu cei șapte copii ai săi a lucrat la propovăduirea Evangheliei în Samaria, murind împreună cu aceștia ca martiră. Ea rămâne pentru noi o icoană pe care trebuie să o avem la suflet, pentru că a dorit să stea de vorbă cu Hristos, să audă din gura Acestuia care este locul și modul adevăratei închinări.

De asemenea, și noi trebuie să ne îngrijim de lucrurile acestea duhovnicești, știind că cel care caută mai întâi Împărăția cerurilor și dreptatea lui Dumnezeu va găsi și lucrurile necesare vieții de zi cu zi”, a arătat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Atanasie a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată pentru a sluji în Catedrala patriarhală și a ținut și un scurt cuvânt de învățătură credincioșilor: „Noi trebuie să ne mărturisim credința noastră nu doar între noi, ci și celor de alte confesiuni, celor care nu aparțin tradiției ortodoxe. Trebuie să dăm mărturie tuturor despre credința noastră. Reprezentanții Bisericilor pe lângă instituțiile europene încercăm să dăm mărturie despre credința noastră, despre tradiția noastră înaintea instituțiilor europene și a celorlalți europeni”.

De asemenea, ierarhul grec a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația și binecuvântarea ca întâlnirea reprezentanților Bisericilor Ortodoxe să aibă loc la București, prilej cu care au fost reîmprospătate și reînnoite.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române condusă de Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu.

Comentarii Facebook


Știri recente