Duminica Ortodoxiei în Antiohia

În Duminica Ortodoxiei, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea Yazigi, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Gheorghe” din cartierul Tijara din Damasc. Din soborul slujitor au mai făcut parte Preasfinţitul Părinte Vasile, Episcop vicar al Patriarhiei Antiohiei, preoţi şi diaconi, după cum a precizat Părintele Gheorghe Costea, preotul comunităţii creştin-ortodoxe române din Siria.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat motivul pentru care Sfinţii Părinţi au rânduit ca în prima duminică din Postul Mare să se amintească de cinstirea Sfintelor Icoane.

Preafericirea Sa a subliniat faptul că omul trebuie să fie el însuşi o icoana aşa cum a fost creat de Dumnezeu: „Omul e dator ca prin Sfintele Taine, prin rugăciune şi prin post să restabilească chipul lui Dumnezeu în el, să revină la starea pe care o avea la creaţie, să fie după chipul lui Dumnezeu. Postul pe care noi l-am început acum este o cale prin care putem să ne curăţăm de păcate şi astfel să redevenim icoane ale Mântuitorului Iisus Hristos. Din aceasta cauză postul nu trebuie privit doar ca o înfrânare de la anumite bucate sau alte lucruri materiale, ci trebuie să fie în primul rând unul duhovnicesc prin care ne curăţăm sufletul spre a putea mărturisi cu adevărat că Hristos a Înviat”.

În continuare, Preafericitul Părinte Ioan a urat tuturor un post binecuvântat şi s-a rugat Bunului Dumnezeu să păzească pe credincioşii Săi mai ales în aceste vremuri grele.

Foto: www.antiochpatriarchate.org

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente