Duminica Floriilor la Biserica „Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Floriilor (24 aprilie 2016) în Biserica paraclis mitropolitan “Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din Târgu Jiu, informează Pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi slujba de hirotonie întru preot a diaconului Lucian-Constantin Grigorie pe seama Parohiei Scăieşti, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Mitropolitul Olteniei a explicat semnificaţia teologică a Intrării în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos.

 “Prin intrarea în Cetatea Ierusalimului, Mântuitorul ni se dezvăluie ca adevăratul Împărat căruia I se cuvin cântări de preamărire. Vorbim de o cinstire a lui Dumnezeu întrupat pe care o întâlnim şi în Sfânta Liturghie când cântăm: <<Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!>>. Este o actualizare a Intrării Domnului în Ierusalim la fiecare Sfântă Liturghie care rememorează şi actualizează toate evenimentele istorice din viaţa lui Iisus Hristos. Pe de altă parte, odată cu intrarea Domnului vorbim şi de o intrare a noastră în Ierusalim înţeles nu ca un loc geografic, ci ca un loc al păcii sufleteşti, al comuniunii cu Dumnezeu şi cu semenii noştri. O intrare în pacea eternă, în bucuria Tatălui ceresc şi în armonia vieţii veşnice, într-un cuvânt în Ierusalimul cel ceresc. De aceea purtăm în această zi ramuri verzi, simbol al vieţii şi al biruinţei, dar şi simbol al jertfei. Căci fără jertfă nu există nici biruinţă. Dacă nu ne opunem, dacă nu luptăm împotriva ispitelor, patimilor şi a gândurilor rele, nu putem ajunge la pacea sufletească, la împăcarea cu Dumnezeu, la verdeaţa biruinţei. De asemenea, Intrarea în Ierusalim pregăteşte noua treaptă, ultima şi cea mai importantă pe urcuşul duhovnicesc spre Golgota Învierii: Săptămâna Patimilor”, a precizat IPS Părinte Irineu.

***

Biserica “Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu a fost ridicată între anii 1748 – 1764 pe locul unei bisericuţe din lemn construite în anul 1717. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri: Biserica Negustorilor (după cei doi negustori Dobre Sârbu şi Radu Cupeţu care au contribuit esenţial la construirea ei), Biserica Domnească, Mănăstirea Domnească ( în jurul ei au existat chilii în care a functionat Şcoala Domnească) şi Catedrala din Târgu Jiu. În prezent biserica se ridică maiestuos într-un centru civic modern, în faţa Palatului administrativ din Piaţa Prefecturii, are forma de cruce specifică vechiului stil grecesc și se pare ca n-a suferit modificari esenţiale, în ciuda interventiilor succesive ce au avut loc de-a lungul timpului.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente