Duminica dinaintea Nașterii Domnului la Patriarhie

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, la 22 decembrie 2013, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Patriarhală de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte și arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat învățăturile ce reies din textul evanghelic rânduit de Biserică a fi citit astăzi, text care face referire la Genealogia Mântuitorului.

„Această duminică, ultima dinaintea Praznicului Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos se numește și Duminica părinților după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos deoarece la Sfânta Liturghie de astăzi am ascultat Genealogia Mântuitorului Iisus Hristos, adică lista strămoșilor după trup ai Mântuitorului. Această listă a fost întocmită de Evanghelistul Matei și ea urcă de la Iisus la David, strămoșul său și până la Avraam. Toată perioada aceasta este împărțită în trei etape, fiecare de câte 14 generații. Această înșiruire de nume este dincolo de o listă a strămoșilor după trup un text care ne trimite la valorile simbolice la care s-a gândit Sf. Evanghelist Matei atunci când a făcut lista celor 42 de generații, adică trei grupe de câte 14″, a spus Preasfinția Sa.

Adresându-se celor prezenți, Preasfinția Sa a evidențiat Taina Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Fiul lui Dumnezeu se naște din Tatăl din eternitate, mai înainte de veci, mai înainte de a fi lumea, fără de mamă, și Se Naște ca om, Se Întrupează, Coboară între noi născându-Se dintr-o fecioară fără un tată părintesc. Aceasta este Taina Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Preasfințitul Părinte Varlaam a vorbit și despre planul veșnic al lui Dumnezeu de mântuire a lumii, arătând că Hristos este plinirea legii și a proorocilor: „Hristos este Cel care a împlinit toată rânduiala părintească, adică planul veșnic al lui Dumnezeu de mântuire a lumii, plan care a fost ținut permanent treaz în conștiința poporului evreu prin drepții și prin profeții care cu sute de ani înainte de a se Întrupa Mântuitorul au profețit cu precizie locul în care se va naște, faptul că se va naște din Fecioară și de asemenea au fost prezise timpul nașterii, timpul pătimirilor Sale și modul în care El va pătimi și va fi omorât ca prin moartea și Învierea Sa să dăruiască viață veșnică tuturor celor care îl vor primi și vor crede în El”, a mai spus Preasfinția Sa.

Tot astăzi, după Sfânta Liturghie, la Catedrala Patriarhală, de la orele 12:00, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat o slujba de pomenire a eroilor din decembrie 1989.

Comentarii Facebook


Știri recente