Duminica a XXX-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat duminică, 29 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei.

Iisus întotdeauna face apel la libertatea acestui tânăr

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice (Luca XVIII, 18-27), Preasfinţitul Părinte Varlaam a subliniat faptul că Mântuitorul îi dă doar îndemnuri tânărului bogat.

„Constatăm iarăşi din dialogul surprins de Sfinţii Evanghelişti Matei şi Marcu generozitatea Mântuitorului. Mântuitorul îi dă doar sfaturi, în dă doar îndemnuri acestui tânăr bogat, respectându-ilibertatea, cum a făcut în orice dialog cu oamenii: dacă voieşti să intri în viaţă păzeşte poruncile; dacă vrei să fii desăvârşit, mergi, vinde averea ta şi împarte-o săracilor. Întotdeauna Iisus face apel la libertatea acestui tânăr. Tânărul acesta este un tânăr model. Până în momentul în care primeşte sfatul de a se desparte de avere şi de a-L urma pe Iisus, sfat la auzul căruia s-a întristat. Însă Sfântul Evanghelist Matei spune că Iisus l-a privit cu drag, l-a privit cu bucurie, pentru că Dumnezeu fiind şi ştiind cele viitoare ştia că într-o bună zi sfatul pe care l-a dat acestui tânăr va rodi”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.

Mântuitorul arată în multe împrejurări o atenţie deosebită tinerilor

„Vedem că Mântuitorul arată în multe împrejurări o atenţie deosebită tinerilor şi lucrul acesta îl vedem mai ales în cele trei învieri din morţi pe care El le-a săvârşit înaintea propriei învieri: fiica lui Iair, fiul văduvei din Nain şi Lazăr, fratele Martei şi Mariei, erau tineri, arătând prin aceste minuni că El cheamă pe toţi oamenii, mai ales pe tineri, la o viaţă nouă. El cheamă pe toţi oamenii la viaţa veşnică. De aceea a şi venit în lume ca lumea prin El să poată moşteni viaţa cea de veci”, a mai explicat Preasfinţia Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XXVII-a după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente