Duminica a V – a din Post în Arhiepiscopia Timișoarei

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a vizitat duminică Mănăstirea Timișeni-Șag din apropierea Timișoarei. Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica mare a mănăstirii cu hramul “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” de către soborul slujitorilor așezământului, condus de către pr. Marius Florescu, redactorul publicației “Învierea” a Arhiepiscopiei Timișoarei. Alături de obștea monahiilor, la slujbă au participat numeroși credincioși din localitățile învecinate mănăstirii. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a tâlcuit pericopele evanghelice duminicale de la Marcu 10, 32-45 și Luca 7, 36-50. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat chipul duhovnicesc pilduitor al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pe care Sfânta noastră Biserică ni-l pune înainte în Duminica a 5-a a Postului Mare, drept model de îndreptare și sfințire a omului păcătos prin pocăință, smerenie și rugăciune. În continuare, Mitropolitul Banatului a vizitat complexul monahal și a adresat sfaturi și îndemnuri obștii de maici conduse de stavrofora Casiana Șimon, pentru buna desfășurare și organizare pe mai departe a activității mănăstirești. La rândul lor, maicile i-au prezentat chiriarhului repere importante din trecutul zbuciumat al așezământului, ctitorit de întâiul Mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu și reînființat de către vrednicul de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu. Întrucât, deși, nu are o istorie bogată, sfânta mănăstire a avut mult de suferit în perioada regimului comunist, fiind închisă între anii 1959-1968, prin Decretul 410 din 1959 și preluată de ocolul silvic.

Liturghie arhierească și slujbă de pomenire

În Duminica a V-a din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Tomești Colonie, protopopiatul Făget. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din localitate. Răspunsurile la slujbă au fost date de grupul coral ”Theoforos”, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.

După Sfânta Liturghie,Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul a oficiat la Mănăstirea Luncanii de Sus, slujba Parastasului la împlinirea a 4 ani de la trecerea la Domnul a arhimandritului Ieronim Stoican, fost duhovnic al acestui aşezământ monahal şi primul dintre îndrumătorii spirituali ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Alături de Preasfințitul Paisie la slujbă au participat pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului, arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, preoți de la parohiile învecinate, monahii, precum și credincioși din întreg banatul. La final, Preasfinția Sa a transmis celor prezenți și obștii monahale, binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. După slujbă, obștea mănăstirii, păstorită de monahia stavroforă Filoteea Nistor, a pregătit o agapă pentru toți cei prezenți.

(Articol realizat de George Giurgiu şi Valentin Birău)

Comentarii Facebook


Știri recente