Duminica a IV-a din Postul Mare la Catedrala Patriarhală

Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, 30 martie 2014, în Duminica a IV-a din Postul Mare, la Catedrala Patriarhală. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

În cuvântul său de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice de la Marcu (cap. 9, v. 17-32) care prezintă Vindecarea fiului lunatic, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre puterea credinței: „Mântuitorul Hristos ne spune că dacă am avea credință cât un grăunte de muștar, am putea spune muntelui acestuia Mută-te și s-ar muta. Deci, nu avem nici măcar atâta. De aceea, avem atâta nevoie ca să fim întăriți și împliniți întru credință prin mila și harul Atotmilostivului Dumnezeu. Credința noastră să devină și mai puternică prin harul Său, rugăciunea să devină și mai lucrătoare prin harul Său dumnezeiesc, întru iubirea pe care trebuie să o împărtășim mereu prin harul Preasfintei Treimi, care este izvorul iubirii, ca să putem birui și să intrăm în Împărăția iubirii Preasfintei Treimi. Am ascultat acest dialog dintre două rațiuni: dintre un om neputincios și Dumnezeu Omul. Aceasta se numește în limbaj teologic sinergie – împreună lucrare. Numai împărtășindu-ne de harul Preasfintei Treimi putem ieși la limanul cel neviforat. Numai purtându-ne poverile unii altora, întru legătura păcii, putem să ieșim biruitori. De aceea, Biserica ne adună ca să fim împreună. Biserica ne cheamă la comuniune, nu la izolare, ne adună să fim laolaltă, să fim cu toții împreună ca și Dumnezeu să fie împreună cu noi”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop a mai vorbit și despre Sfântul Ioan Sinaitul: „Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul sau Sinaitul. Duminica a IV-a din Postul Mare este închinată întotdeauna Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, dar anul acesta s-a potrivit ca Duminica aceasta să fie chiar în data de 30 martie când se face și pomenirea în calendar, cu dată fixă, a acestui Cuvios care s-a nevoit la începutul secolului al VII-lea în Muntele Sinai. De fapt, s-a născut la sfârșitul secolului al VI-lea și a viețuit în Muntele Sinai până în anul 649 când a fost chemat la veșnicele locașuri. A dus o viață de sfințenie, de curăție. Ați auzit în Evanghelia care s-a citit astăzi dedicată Sfântului Ioan Scărarul că sunt fericiți cei curați cu inima, fiindcă aceea Îl pot vedea pe Dumnezeu. Iată, unul dintre acești fericiți a fost chiar Cuviosul Ioan Scărarul. Și-a curățit inima și L-a văzut pe Dumnezeu unde și odinioară Moise L-a văzut aievea, tot pe Muntele Sinai, întru lumina Sa cea pururea fiitoare. Cuviosul Ioan a devenit foarte cunoscut și foarte iubit prin cartea duhovnicească pe ne-a lăsat-o, scriindu-o la îndemnul Cuviosului Ioan Egumenul Mănăstirii din Rait. Această carte, de la care a primit și apelativul de Scărarul, se numește Scara urcușului duhovnicesc sau Scara Raiului și cuprinde 30 de capitole în care ni se înfățișează cum putem să urcăm mistic spre desăvârșire, împodobindu-ne duhovnicește prin virtuți […] Parafrazând cuvintele tatălui nefericit din Evanghelia de astăzi care a strigat către Domnul Cred Doamne, ajută necredinței mele, am putea spune la fel pentru a putea ajunge pe treptele de la vârful Scării pe care ne-o descrie Sfântul Ioan Sinaitul sau Scărarul pe care îl sărbătorim astăzi. Deci, pentru a ajunge la înălțimile Celui Preaînalt trebuie să ne desăvârșim întru iubirea lucrătoare prin faptele noastre, spunând: Iubesc Doamne, ajută neiubirii mele„.

Totodată, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să sprijine activitățile misionare și filantropice ale Bisericii și să-i ajute pe cei săraci, contribuind și la colecta Fondului Central Misionar care se încheie în această duminică în bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Macarie a hirotonit întru preot pe diaconul Valeriu Dumitru Chiorbeja pentru parohia românească Sfântul Cuvios Macarie cel Mare din fiordul norvegian Haugesund.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corala bisericii Domnița Bălașa-Paraclis Patriarhal din București.

Comentarii Facebook


Știri recente