Duminica a II-a după Paşti la Mănăstirea Radu Vodă

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 19 aprilie 2015, în Duminica a II-a după Paşti, a Sfântului Apostol Toma. La mănăstirea bucureşteană Radu Vodă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

În această Duminică se citeşte, în cadrul Sfintei Liturghii, cunoscuta pericopă extrasă din Evanghelia Sfântului Apostol Ioan, care relatează momentul de slăbiciune în credinţă a lui Toma, dar şi primirea confirmării Învierii din partea Mântuitorului Iisus Hristos (Ioan XX, 19-31). De aceea, duminica este foarte bine cunoscută ca Duminica Tomii.

Slujire arhierească la mănăstirea Radu Vodă

Credincioşii prezenţi astăzi la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Radu Vodă au avut bucuria prezenţei în mijlocul lor a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult înconjurat fiind de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitor a făcut parte şi şi preacuviosul părinte Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul mănăstirii și Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor și preacuviosul părinte Arhimandrit Policarp Chițulescu, Consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

Importanţa credinţei

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţia Sa a arătat că Sfântul Apostol Toma nu a fost necredincios, ci a avut un moment de îndoială care ne este nouă multora comun.

„La opt zile după Învierea Mântuitorului, Toma s-a încredinţat şi el de înviere şi a exclamat, după cum aţi auzit în Evanghelie, Domnul meu şi Dumnezeul meu. Dacă ar fi să îl numim într-un fel pe Toma nu ar trebui să îl numim necredinciosul. El nu a fost necredincios. Nu a crezut din primul moment al auzului veştii că Mântuitorul Iisus Hristos a Înviat. A avut acel moment de îndoială care ne este nouă multora comun. Câţi dintre noi nu am avut momente de îndoială, câţi dintre noi nu sunt cu adevărat necredincioşi, necredincioşi întru asemenea manieră încât îl ignoră pe Dumnezeu. Lumea aceasta în care trăim noi se adânceşte tot mai mult într-un păcat al necredinţei şi când credinţa nu va mai fi prezentă lumea se va pierde pentru că Dumnezeu, pentru cei drepţi şi pentru cei credincioşi, ţine lumea. Chiar dacă sunt puţini sau foarte puţini în comparaţie cu ceilalţi, Dumnezeu ţine lumea pentru cei care cred şi care rămân în comuniune cu El”, a spus Preasfinţia Sa.

Un om făcător de pace iubeşte cu adevărat pe Dumnezeu

Totodată, în cuvântul său, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei a subliniat învăţăturile ce reies din pericopa rânduită a se citi astăzi la Sfânta Liturghie: „Dreptmăritori creştini, din Evanghelia de astăzi trebuie învăţăm că puţina credinţă şi îndoiala este un păcat, chiar dacă Toma a fost absolvit de el şi Mântuitorul l-a primit şi chiar i-a îngăduit să se atingă de cinstitul său Trup cu mâna lui îndoielnică, noi trebuie să învăţăm că această îndoială nu trebuie să îşi facă loc în sufletele noastre. Mai învăţăm din Evanghelia de astăzi că Mântuitorul a lăsat ucenicilor săi Pacea Sa; de mai multe ori după Înviere le-a spus Pacea Mea las vouă. Lumea în care trăim noi astăzi are nevoie de pace şi oamenii făcători de pace sunt oameni care caută pe Dumnezeu; cei care caută vrajba în orice loc nu sunt oameni care slujesc pe Dumnezeu. Când veţi vedea un om făcător de pace să ştiţi că acela iubeşte cu adevărat pe Dumnezeu. Când veţi vedea un om care seamănă peste tot vrajba să nu credeţi că este cu adevărat un bun creştin şi un mărturisitor al lui Hristos. Cei care iubesc cu adevărat pe Dumnezeu aduc pacea într-o lume cu atâta vrajbă şi cu atâtea probleme. Mai învăţăm din Evanghelia de astăzi că iertarea păcatelor poate fi dobândită numai în Biserică. Mântuitorul le-a spus ucenicilor că orice vor lega pe pământ va fi legat şi în ceruri şi orice vor dezlega pe pământ, toate păcatele vor fi dezlegate şi în Ceruri. Aceasta este taina Bisericii şi a iertării, a primirii întru pocăinţă a celor care vin la Dumnezeu”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.

Comentarii Facebook


Știri recente