Duminica a II-a din Postul Mare la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 8 martie 2015, în Duminica a II-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama). La Catedrala Patriarhală, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Antimos Mitropolit de Alexandropolis și Samutraki şi exarh de Rodopi (Grecia) şi Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântul Grigorie Palama a iubit pe Dumnezeu mai mult decât ştiinţele acestea ale lumii

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a elogiat personalitatea Sfântului Grigorie Palama arătând că acesta a fost un om erudit care a iubit mai mult pe Dumnezeu decât învăţătura lumească.

„Sfântul Grigorie Palama a fost un om pregătit, însă un om care, mai mult decât ştiinţele acestea ale lumii, decât filozofia, decât fizica, a iubit pe Dumnezeu. De timpuriu a căutat isihia, adică liniştea sau liniştirea, stiind că omul în linişte, în liniştire, într-un loc în care nu priveşte decât creaţia şi nu aude decât vântul şi vuietul mării – aşa cum s-a întâmplat în cazul lui la muntele Athos – poate fi mai aproape de Dumnezeu. În această liniştire el s-a apropiat mult de Dumnezeu şi a căutat să se despătimească pentru că isihia sau liniştea aduce pacificare şi îl ajută pe om să lupte foarte mult împotriva patimilor”, a spus Preasfinţia Sa.

Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul !

Făcând referire la Pericopa Evanghelică în care ni se relatează vindecarea slăbănogului din Capernaum, Preasfinţia Sa a arătat că în această perioadă a Postului Mare trebuie să cerem şi noi iertarea propriilor noastre păcate.

„Pentru că Mântuitorul i-a spus slăbănogului: Iertate îţi sunt păcatele, în această perioadă a Postului Mare trebuie să cerem şi noi iertarea propriilor noastre păcate. Avem toţi păcate şi trebuie să îi cerem iertare de la Mântuitorul Hristos şi dacă unii dintre noi ar găsi scuze că sunt grăbiţi, că au servicii, că au obligaţii zilnice şi nu pot găsi timp de rugăciune, nu pot găsi timp pentru lucrarea faptelor bune, le oferim tocmai exemplul pe care Sfântul Grigorie Palama ni l-a lăsat şi anume o rugăciune scurtă, numită rugăciunea inimii, o rugăciune pe care o putem spune permanent: Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul. Deşi o rugăciune simplă, recomandată de părinţii pustiei, de cei care au dorit liniştea şi liniştirea, o putem spune şi noi cei grăbiţi şi risipiţi în această lume a păcatului”, a spus Preasfinţia Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Florin Brăslaşu a fost hirotonit diacon pe seama capelei cu hramul „Sf. Ierarh Grigorie Teologul” a Seminarului Teologic din „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Antimos -un prieten al Bisericii Ortodoxe Române şi al poporului român

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul i-a mulţumit, în numele Patriarhului României, Înaltpreasfinţitului Mitropolit Antimos pentru slujirea de astăzi din Catedrala Patriarhală şi i-a adresat un scurt cuvânt de bun venit.

„Înaltpreasfinția Sa a mai vizitat România de câteva ori şi în calitate de arhimandrit, în anul 1990 fiind oaspetele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi ca arhiereu, ca Mitropolit, fiind prezent şi la Bucureşti, în urmă cu câţiva ani, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Anul acesta, la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Antimos se află din nou în România şi a slujit astăzi în această Catedrală. Vă putem spune că Înaltpreasfinţia Sa are o mare deschidere faţă de români, primeşte adeseori în vizită la Alexandropolis monahi, preoţi, ierarhi din România şi îl putem considera un prieten al Bisericii Ortodoxe Române şi al poporului român. În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel îi spunem bun venit, îi mulţumim pentru slujirea de astăzi la Catedrala Patriarhală”, a spus Preasfinţia Sa.

Întreaga Ortodoxie are nevoie de evlavia şi de credinţa întregului popor român

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Antimos, Mitropolit de Alexandropolis și Samutraki, a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru bucuria de a putea sluji în duminica aceasta, la București. De asemenea, a evidenția importanța credinței ortodoxe pe care o păstrează românii.

„Sunt tare bucuros că astăzi am reuşit să săvârşesc Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, drept pentru care Preasfinţia Voastră vă rog să transmiteţi Preafericitului Părinte Patriarh pentru faptul că mi-a dat binecuvântarea ca astăzi să fiu prezent şi să pot să săvârşesc Sfânta Liturghie. În primul şi în primul rând doresc să menţionez faptul că întreaga Ortodoxie are nevoie de evlavia şi de credinţa întregului popor român şi să ştiţi că noi din Grecia observăm cu bună credinţă faptul că în România sunt foarte mulţi oameni credincioşi şi slăvitori de Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite astăzi la Catedrala Patriarhală de către corala Divina Armonia a Bisericii „Sf. Gheorghe Nou” din Bucureşti.

Comentarii Facebook


Știri recente