Duminica a 29-a după Rusalii la Iaşi

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat duminică, 17 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Iași, informează doxologia.ro. Alături de Înaltpreasfinția Sa a slujit și Înaltpreasfințitul Părinte Filip, Mitropolit de Poltava si Mirgorod, venit din patria Sfântului Paisie Velicikovski la invitația Înatpreasfințitului Părinte Teofan.

În cadrul slujbei arhierești, a avut loc și o hirotonie – tânărul diacon Gabriel Argatu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” – Zlodica, Protopopiatul Hârlău.

În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a explicat de ce bunăstarea poate fi uneori dăunătoare: „În cuvântul Evangheliei din această zi, constatăm faptul că cei zece leproși erau împreună când se aflau în suferință și s-au despărțit unii de alții de îndată ce au primit vindecarea. Din acest pasaj scripturisitic înțelegem adevărul că atunci când oamenii se află la încercare, se adună unii lângă alții, plângându-și păcatele, suferințele, boala și nevoia, dar de îndată ce omul nu mai poate de prea mult bine, este sănătos și toate îi merg bine în viața lui, el se separă de alții și stă mai mult în propria casă și în propria avere, mulțumindu-se cu ceea ce are și evitându-i pe sărăci, pe cei nevoiași, pe cei suferinzi, deoarece nu se simte bine în preajma lor. Deviza lui devine următoarea: bine că mi-am rezolvat eu problemele, nu mă mai interesează alții”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Filip, Mitropolit de Poltava si Mirgorod, a vorbit despre legăturile duhovnicești dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și ținutul Poltavei: „Prin legături nevăzute, poporul nostru din Poltava este foarte apropiat de poporul din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Acest lucru se datorează Cuviosului Paisie Velicicovschi care, nevăzut, unește popoarele noastre. Cuvisoul Paisie s-a născut în Poltava și și-a petrecut acolo tinerețea, însă toată viața sa a fost în afara Ucrainei. Apogeul învățăturilor și scrierilor sale, precum și a activității sale mănăstirești, a fost pe pământul Moldovei”.

La final, credincioșii veniti să participe la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan si a Înaltpreasfințitului Părinte Filip. Aflat pentru prima oara în România, Înaltpreasfințitul Părinte Filip a vizitat în aceste zile mănăstirile și locurile din Bucovina și Neamț unde a viețuit Sfântul Paisie Velicicovschi.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

500 ani de la sfinţirea Catedralei din Argeş | ‘Ctitoria Sfântului Neagoe Basarab exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc’ – Patriarhul Daniel

Sfântul Neagoe Basarab a fost un bun român și un creștin ortodox cu deschidere universală. Astfel, această ctitorie a sfântului domnitor exprimă credința, înțelepciunea și frumusețea sufletului românesc, a evidențiat Părintele Patriarh Daniel în predica…