Duminica a 26-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat duminică, 22 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei.

Când primim ceva de la Dumnezeu suntem datori să Îi mulțumim

Mântuitorul Iisus Hristos adeseori a dezvoltat tema bogăției, spunându-le ucenicilor Săi să se ferească de lăcomie și de această dorință nejustificată de a cumula prea mult, a arătat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 12, versetele de la 16 la 21.

Ne întrebăm cu ce a greșit acest om de a primit un asemenea verdict, fiind numit de Dumnezeu nebun și amintindu-i că în noaptea respectivă va pierde toate și sufletul se va muta din lumea aceasta. Cel puțin cu două lucruri a greșit bogatul din Evanghelia de astăzi. În primul rând, nu s-a gândit la Dumnezeu Căruia trebuia să îi mulțumească pentru darul mare pe care îl primise, mai mare decât în anii precedenți, și anume roade bogate care l-au surprins și pe el. Când primim ceva de la Dumnezeu, fie că suntem oameni obișnuiți și primim daruri simple suntem, totuși, datori să Îi mulțumim. Suntem datori să Îi mulțumim chiar mai mult în ceasurile de suferință prin care oamenii trec adeseori pe drumul acestei vieți. Omul din Evanghelia de astăzi nu și-a amintit de Dumnezeu. El era plin de sine, prea preocupat de averea și de condiția care îi oferea atâta bunăstare și a uitat esențialul: să îi mulțumească lui Dumnezeu de la care și prin care primim toate. A doua mare greșeală pe care a făcut-o acest om a fost că nu s-a îndreptat și către aproapele. Aceasta a fost cauza unor diferențe prea mari întâlnite în întreaga istorie a umanității. Oameni foarte bogați care nu mai privesc alături și oameni prea săraci care abia își duc zilele”, a spus Preasfinția Sa.

Fiecare dintre noi va primi răsplată de la Dumnezeu după cum a lucrat

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a arătat că Evanghelia de astăzi trebuie să reprezinte un subiect de meditație foarte serios pentru fiecare dintre noi, deoarece: „Într-o lume care promovează de multe ori aceste egoism trebuie să ne gândim mai mult la alții, nu doar la noi. Atât de simplă este calea de a ajunge la Dumnezeu, calea care trece și prin viața altora. Trebuie să știm că fiecare dintre noi va primi răsplată de la Dumnezeu după cum a lucrat. Dacă nu vom oferi nimic din toate câte ne-a oferit Dumnezeu nu ne vom putea bucura dincolo”.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în a 30-a Duminică după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente