Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi la Mănăstirea Antim

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, 06 martie 2016, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Antim din Capitală. Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej ierarhul a îndemnat pe credincioşi să se roage mai mult şi să facă mai multe fapte de milostenie în această perioadă a anului.

„Atunci când facem o faptă bună să o facem din lucrurile noastre cele mai bune, din darurile noastre cele mai preţioase ca iubirea aceasta a noastră să fie într-adevăr după chipul şi asemănarea iubirii cu care Fiul lui Dumnezeu ne-a iubit pe noi. Şi atunci sigur că putem nădăjdui că şi noi vom asculta cu cei din Evanghelia de astăzi cuvântul acesta plin de mireasmă duhovnicească «Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu de moşteniţi Împărăţia cea gătită vouă încă de la întemeierea lumii».

Acum când intrăm în Săptămâna Brânzei, pregătindu-ne pentru intrarea în Sfântul şi Marele Post, să reţinem şi să ne gândim în fiecare zi la această Evanghelie pe care am ascultat-o astăzi şi să înmulţim în timpul postului rugăciunea, să înmulţim osteneala şi să îndesim frecventarea Bisericii faţă de restul anului. Să citim cât timp avem la dispoziţie în Sfânta Scriptură, Psaltirea şi alte lecturi care aduc multă lumină, multă bucurie şi multă speranţă în sufletele noastre. Dar să însoţim aceste fapte bune care ne privesc pe noi să înmulţim faptele de milostenie, mai ales acum”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.

Locaşul de cult a fost construit între anii 1713-1715, la iniţiativa Sfântului Antim, după planurile întocmite chiar de acesta. Autor, tipograf, gravor, teolog, episcop şi mitropolit român de origine georgiană, Sfântul Ierarh Antim a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale Ţării Româneşti din secolul al XVIII-lea. A fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.

Comentarii Facebook


Știri recente