,,Drumul Crucii” în Vinerea Mare la Mănăstirea Hodoş-Bodrog

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și prin purtarea de grijă a Preacuviosului Părinte Stareț protos. Grigorie Timiş, și în acest an sute de credincioși, nu numai din părțile Banatului, ci și din împrejurimi, au participat, în Vinerea Mare, la Procesiunea Drumul Crucii la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, după cum ne-a precizat Protos. Iustin Popovici.

Tradiția parcurgerii Drumului Crucii la Sfânta Mănăstire Hodoş-Bodrog datează din anul 1925, de pe vremea episcopului Grigore Comșa, rânduiala constând pe atunci doar din meditaţii şi pe parcurs s-au adăugat unele cântări specifice Săptămânii Mari.

Din anul 2000 procesiunea se face pe drumul de la mănăstire spre satul Bodrogul Nou, drum pe care au fost amplasate 14 cruci, fiecare având câte o icoană cu una din cele paisprezece opriri, conform mărturiilor Sfintei Scripturi și ale Sfintei Tradiții, și anume, prima oprire: interogatoriul și condamnarea la moarte; a doua oprire: arcada ,Ecce Homo, unde Iisus a luat crucea; a treia oprire: Prima cădere a lui Iisus sub povara Crucii; a patra oprire: întâlnirea lui Iisus cu Mama Sa; a cincea oprire: întâlnirea cu Simon din Cirene; a șasea oprire: întâlnirea dintre Iisus și Veronica; a șaptea oprire: Drumul Crucii întretăiat de Cardo Maximus; a opta oprire: a doua cădere a lui Iisus sub povara Crucii; a noua oprire: a treia cădere a lui Iisus sub povara Crucii; a zecea oprire: dezbrăcarea lui Iisus de hainele Sale; a unsprezecea oprire: pironirea pe Cruce; a douăsprezecea oprire: Răstignirea și Moartea lui Iisus; a treisprezecea oprire: coborârea de pe Cruce și cea de-a paisprezecea oprire: mormântul și locul Învierii lui Hristos.

Drumul Crucii durează aproximativ trei ore, iar pelerinii au de parcurs aproximativ patru kilometri.

După Slujba Ceasurilor care s-a săvârșit în sfânta biserică, soborul mănăstirii în frunte cu părintele stareț protos. Grigorie Timiş, au plecat în procesiune pe Drumul Crucii, făcând câte un popas la fiecare dintre cele 14 cruci, unde s-au citit pericope evanghelice, s-au înălțat rugăciuni, iar părinţii arhim. Teofan Mada, vicar administrativ, protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc şi exarh şi protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, au rostit câte o meditaţie specifică perioadei liturgice în care ne aflăm.

Comentarii Facebook


Știri recente