Două medalii de aur pentru Corul „Symbol”

Corul de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române a câştigat două medalii de aur la Concursul internaţional coral de muzică sacră de la Preveza, Grecia, care a avut loc în perioada 1-6 iulie. La cele patru categorii ale concursului au participat 17 formaţii corale din mai multe ţări europene, iar România a fost reprezentată doar de Corul de copii şi tineret „Symbol”, informează „Ziarul Lumina”.

La cea de-a 21-a ediţie a Festivalului și concursului internațional coral de la Preveza, Grecia, Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, dirijat de Luminița Guțanu-Stoian, a participat la două categorii din cele patru ale concursului. „La această manifestare de prestigiu, aflată la cea de a 21-a ediție, au participat 17 formaţii corale din mai multe ţări europene, precum Polonia, Cipru, Cehia, Finlanda, Ucraina, Serbia, Danemarca, Italia, Grecia, împărţite pe 4 categorii, şi anume: cor de voci egale-copii, cor de voci egale-tineret, cor de cameră şi cor mixt. Componenţa Corului de copii și tineret «Symbol» a permis participarea noastră la primele două categorii (cor de voci egale de copii şi cor de voci egale de tineret). Facem precizarea că ambele noastre formaţii au fost dirijate de Luminiţa Guţanu-Stoian. Dintre cele 4 formaţii de copii, Corul «Symbol» a obţinut medalia de aur şi premiul I, cu un punctaj de 9,75, în timp ce ocupantul locului II, un cor ceh, a obţinut un punctaj de 9 puncte. Repertoriul prezentat de formaţia noastră a fost: «Troparul Învierii», «Doamne strigat-am» de Dimitrie Berezovschi, «Tatăl nostru» de Dragoş Alexandrescu, «Litanie» de Ştefan Andronic. Întrucât regulamentul concursului impunea şi prezentarea unei lucrări laice, a mai fost interpretată şi piesa «Mioriţa» de Petre Ştefănescu”, a precizat prof. arhid. Jean Lupu, directorul Corului „Symbol”.

La a doua categorie, cor de voci egale-tineret, premiul I, constând în bani, şi medalia de aur au fost obţinute de o formaţie corală din Cehia. Pentru că diferența de punctaj între locurile 1 și 2 a fost foarte mică, și Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române a obţinut medalia de aur. „Dintre cele patru formaţii de tineret, Corul «Symbol» a obţinut medalia de aur cu un punctaj de 9,50, iar premiul I a fost acordat unui cor din Cehia, care a obţinut un punctaj de 9,75. Repertoriul formaţiei noastre a fost «Pripeală» de Timotei Monahu, «Miluieşte-mă Dumnezeule» de Gheorghe Cucu, «De Angelis» de Petr Eben, «Imnul Heruvimilor» de Constantin Drăguşin şi «Joc din Oaş» de Mihai Moldovan. De asemenea, dirijoarea Corului «Symbol», Luminiţa Guţanu-Stoian, a obţinut și Premiul special al juriului pentru cel mai bun dirijor din concurs. După aprecierea juriului, această ediţie a concursului a avut cel mai înalt nivel artistic. Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părinteasca purtare de grijă şi pentru diversele încurajări din ultimii ani, aceste premii fiind unul dintre răspunsurile noastre la aceste încurajări. Mulţumim, de asemenea, Centrului Cultural European, sector 6, pentru fructuoasele colaborări din ultimii 6 ani, precum şi SC Hofigal SA”, a mai spus prof. arhid. Jean Lupu.

În perioada următoare, Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române se pregăteşte pentru Concertul aniversar „25 de ani de activitate a Corului Symbol” la Ateneul Român, din data de 7 noiembrie 2015. Mai multe amănunte şi informaţii despre Corul „Symbol” le puteţi găsi pe site-ul www.Symbol-chorus.ro şi pe pagina de facebook „Corul Symbol”.

Comentarii Facebook


Știri recente