Domnul Iisus Hristos ne cere să binevestim iubirea Lui

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 8, versetele de la 26 la 39, care face referire la Vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor. În cuvântul de învăţătură rostit la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale cu hramul Sfântul Grigorie Luminătorul, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidenţiat înţelesurile ce se desprind din Pericopa Evanghelică de astăzi.

Patriarhul României a afirmat că Mântuitorul Hristos ne cere să fim misionari-mărturisitori acolo unde ne aflăm, să binevestim iubirea Lui şi să spunem tuturor cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu.

„Evanghelia de astăzi ne învaţă să mărturisim pe Dumnezeu ca fiind milostiv şi binefăcător şi să-I aducem mulţumire prin rugăciune şi prin fapte bune. De aceea, Sfânta Biserică, în cea mai înaltă şi mai cuprinzătoare rugăciune a ei, în Sfânta Liturghie euharistică, mulţumeşte lui Dumnezeu pentru binefacerile cunoscute şi necunoscute, arătate şi nearătate, care s-au făcut nouă. Din Evanghelia acestei duminici vedem că acest om din ţinutul Gherghesenilor, cândva chinuit de demoni, a devenit misionar mărturisitor şi a ajuns să fie pentru noi un dascăl al recunoştinţei. Deci, Domnul Iisus Hristos ne cere să fim misionari mărturisitori acolo unde ne aflăm, să binevestim iubirea Lui şi să spunem tuturor cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre viaţa Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

„Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cunoscut ca un vindecător de boli şi un ajutător al creştinilor în vreme de încercare, de necaz. El este cinstit în mod deosebit astăzi la Tesalonic unde se află o parte din moaştele sale, devenind ocrotitorul oraşului Salonic sau Tesalonic, cum se numeşte astăzi. Sfântul Dimitrie, marele mucenic pe care îl prăznuim astăzi, împreună cu Sfântul Dimitrie cel Nou Cuviosul este ocrotitor de multă vreme al oraşului Bucureşti. Şi iată acum Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în data de 26 octombrie, este îngemănată cu Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor şi al Catedralei Patriarhale împreună cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe cei ce-şi serbează onomastica.

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos ca pentru rugăciunile, mijlocirile şi solirile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie să dăruiască tuturor celor care poartă numele de Dumitru sau Dumitra şi derivate ani mulţi cu sănătate, bucurie şi ajutor de la Dumnezeu în păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe, spre slava Preasfintei Treimi şi spre a noastră mântuire. Amin !”, a spus Preafericirea Sa.

Duminica viitoare Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XXII-a după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…