Doi ani de la plecarea Părintelui Proclu Nicău: Parastas și lansare de carte la Sihăstria Putnei

La împlinirea a doi ani de la plecarea la cele veșnice a părintelui Proclu Nicău, Mănăstirea Sihăstria Putnei organizează un eveniment comemorativ în cadrul căruia vor fi rostite rugăciuni pentru sufletul său și va fi lansat al doilea volum al cărții „Părintele Proclu – file de Pateric”.

Asemena primului volum și aceste „file de Pateric” conțin mărturii sub formă de interviuri sau scrisori primite pe adresa mănăstirii, cărora li s-a adăugat un capitol mai amplu, cuprinzând învățăturile părintelui Proclu, informează așezământul printr-un comunicat remis Agenției de știri Basilica.

Al doilea volum al cărții „Părintele Proclu – file de Pateric”.

Programul liturgic de sâmbătă, 26 ianuarie 2019, se va desfășura începând cu ora 9:00. După Sfânta Liturghie vor urma: slujba de pomenire (10:30), lansarea cărții (11:00) și o agapă frățească.

Obștea mănăstirii unde fost înmormântat părintele Proclu îi invită pe cei care doresc să participe la această „sărbătoare a recunoștinței față de bătrânul Proclu cel smerit”.

Părintele Proclu Nicău

Părintele Proclu (Gheorghe Nicău) s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. El a intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria Neamț la vârsta de 12 ani.

În  anul 1949 a fost trimis, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale. De acolo a fost alungat de comuniști, în urma decretului din 1959. Cu binecuvântarea Părintelui Cleopa Ilie, Părintele Proclu s-a retras în satul natal, Mitocu Bălan, unde a viețuit într-o chilie la poalele pădurii.

Părintele era cunoscut pentru smerenia și blândețea sa. Fiind căutat tot timpul de numeroși oameni pentru sfaturi duhovnicești, celor mai mulți Părintele Proclu le spunea: aţi venit la un moş prost de cap, fără carte, la păcătosul pământului! Viaţa mea e un deal şi-o vale, nimic folositor.

Părintele Proclu a trecut la cele veşnice în 28 ianuarie 2017. A fost înmormântat la Sihăstria Putnei.

Foto credit: Mănăstirea Sihăstria Putnei

Comentarii Facebook


Știri recente